Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

A 7 legszebb filmes helyszín [14.]

2019. április 02. - Editor_

Akadnak filmek melyek cselekményükön túl, csodálatos forgatási helyszíneikkel is elbűvölnek bennünket, lélegzet-elállítóan szép tájak felvonultatásával. Sőt, bizonyos alkotásokra szinte csak tájaik miatt emlékezünk. Érdekes csokorba szedni a legszebbeket, hiszen egy bakancslistához is kiváló ötleteket adhatnak. Blogunk a 7 legkülönlegesebbet választotta ki: 

7. Corelli kapitány mandolinja

corelli.jpg

 

John Madden 2001 -es romantikus drámája -- mely a második világháború időszakába repíti vissza a nézőt -- az egyik legszebb görög szigeten játszódik, melynek neve: Kefalónia (Kefallinia). A főhős, Antonio Corelli kapitány (Nicolas Cage) a megszálló olasz katonasággal együtt érkezik a kivételes szépségű szigetre, de ott harc helyett a szerelem várja. Később ugyan az események drámai fordulatot vesznek, ám mi nézők továbbra is gyönyörködni tudunk a káprázatos tájban és a hívogató tengerpart elvarázsoló látványában. A rangos szereposztással (Christian Bale, Penélope Cruz, John Hurt) készült sztori helyszíne - Kefalónia - egy másfél Budapest nagyságú, zegzugos partvonalú, hegyekkel teli kis szigetecske, mely méltán kerülhet fel bármilyen bakancslistára.

6. Nagy Zűr Korzikán

korzika.jpg

Ez a kis francia szigetecske, mely a Földközi tengeren található, közel az olasz partokhoz, nem csupán Napóleon szülőhelyeként, hanem gyönyörű partjai és hegyei miatt is nevezetességnek számít Európában. A legnagyobb magyar megyével (Bács-Kiskun) majdnem pont megegyező nagyságú szigeten játszódik Alain Berberian 2004 -es bugyuta vígjátéka: a Nagy zűr Korzikán (L'Enquete corse). A főszerepeket Jean Reno és Christian Clavier játsszák, de felbukkan a történetben az egyik legszebb Bond-girl: Caterina Murino is. A 92 perces játékidő alatt megtekinthetjük Korzika csodás városait, hegyeit és lélegzetelállító partjait, így ha másért nem, a táj miatt és az említett Murino kisasszony elvarázsoló szépségéért [melyet a fenti kép is bizonyít] mindenképp megéri megnéznünk legalább egyszer ezt a filmet.

5. Az utolsó gyémántrablás

gyemant.jpg

Brett Ratner 2004 -es akció-vígjátékának több jelenete is a gyönyörű Bahama-szigetek egyik gyöngyszemén, a Paradise Island -on játszódik. A Pierce Brosnan, Salma Hayek és Woody Harrelson főszereplésével készült film egy olyan szerelmespár történetét mutatja be, mely bankrablásból és ékszerrablásból él, és amely utolsó nagy akcióját követően az említett szépséges trópusi szigetre vonul vissza. Itt azonban újabb rablás lehetősége vetődik fel a páros egyik tagjában. A helyszínek és a történetben megtekinthető tengerpartok is lenyűgözőek. Szikrázó a napsütés, mindenhol pálmafák és fenséges, hófehér homokpadok láthatóak és az ember úgy érzi, legszívesebben ott lenne a főszereplőkkel, átélve kalandjaikat.

4. A part

apart.jpg

Danny Boyle 2000 -ben bemutatott kalandfilmje Leonardo DiCaprio főszereplésével óriási sikert aratott 19 évvel ezelőtt, ám nem elsősorban története, hanem sokkal inkább csodálatos helyszíne miatt. A sztori a Thaiföldhöz tartozó Phi Phi szigetek egyikén, Ko Phi Phi Leh -n játszódik, pontosabban annak elképesztően gyönyörű partján, Maya Bay -en. Ide vetődik el Richard (Leonardo DiCaprio) és pár újdonsült barátja: Francoise (Virginie Ledoyen) Étienne (Guillame Canet) illetve Daffy (Robert Carlyle).

apart2.jpg

A film premierjét követően, ezrek indultak el Maya Bay partjára, hogy ők is átéljék mindazt amit a sztori főhősei, ám a hatalmas forgalom miatt néhány év alatt jelentősen leamortizálódott a terület, így a thai kormány néhány éve korlátozni kezdte a kis szigetre irányuló turizmust. [A hely hihetetlen szépségéről a fenti kép adni némi ízelítőt.]

3. Only You

onlyyou.jpg

Az 1994 -es Only You az egyik leginkább romantikus témájú film, az elmúlt 25 évből. Legcsodálatosabb helyszíne az olaszországi Positano városkája a híres Amalfi-parton, Nápolytól 60 km -re délre. Itt keresi szerelmét a filmbéli Faith (Marisa Tomei), akinek egy jós súgja meg leendő férje nevét. Mivel semmit sem tud az illetőről csak azt, hogy hogyan szólítják, kalandos nyomozás vezeti el a dél-olasz városkába. A nyomozás során ismeri meg Petert (Robert Downey Jr -t), akivel egy idő után egészen bensőséges lesz viszonya. Innentől már az is kérdésessé válik, hogy valóban kelleni fog e majd neki az, akit a titokzatos név takar. A film helyszínei elképesztő módon varázsolják el a nézőt, aki a történet végére megfogadja: egyszer ellátogat a festői városkába. 

2. Páros mellékhatás

paros.jpg

Peter Billingsley 2009 -es vígjátéka a Csendes-óceáni Bora Bora szigetén játszódik olyan sztárokkal, mint Jason Bateman, Vince Vaughn, Jean Reno, Jon Favreau és Kristen Bell. A híres szigetecske alig 29 km2 területű és Francia Polinézia része. A film története szerint 4 olyan házaspár érkezik ide, akik mind házassági gondokkal küzdenek és itt egy terápián szeretnének részt venni, mely talán megoldaná párkapcsolati problémáikat. A sztori szórakoztató, de nem az évszázad vígjátéka, viszont a helyszínek, egészen lenyűgözik a nézőt. Láthatjuk Bora Bora trópusi partjait pálmafákkal, a sziget belső tájait és a kék ezer árnyalatában tündöklő óceánt. 

1. Mamma Mia

mammamia.jpg

Phyllida Lloyd 2008-as zenés vígjátékát két dolog tette világhírűvé: az egyik, hogy hollywoodi sztárok énekelnek benne ABBA dalokat, a másik pedig, hogy egy parányi görög szigeten játszódik, melynek szépsége mindenkit elbűvöl. A sziget neve: Skopelos. A dalok fantasztikusak, Meryl Streep ezúttal is zseniális és bár Pierce Brosnan éneklését hallgatni felér egy önkínzással, bőven kárpótol bennünket a szigetecske hihetetlen látványa. Minden búskomor, depressziós, vagy krónikus szomorúságban szenvedőt beutalnék ide néhány napra, annyira átütő a táj mediterrán szépsége.

Ennyi a lista, 7 elemből áll, de természetesen még rengeteg gyönyörű filmes forgatási helyszín felsorolható. Ha tudsz ilyet, várjuk tőled kommentben!

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.04.02.(23:27)

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr114733797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2019.04.02. 23:38:59

Azt hittem meglesz említve valami western.
De
hát
nem.

Jager_ 2019.04.03. 07:59:38

@Slepy: Neked bejön a sziklás és sivatagos kietlen táj?

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.04.03. 13:53:15

@DEFCON: "Neked bejön a sziklás és sivatagos kietlen táj?"

Miért ne lehetne az is szép? Elég sablonos, hogy az emberek csak tengerpartokat tudnak elképzelni "szép" helyszínként. Például ott a Grand Canyon, ami kies, mégis lenyűgöző, vagy a svájci hegycsúcsok. Ráadásul a western filmek sem csak kies tájon játszódtak.
De ha már filmes (és sablonos) helyszínek: szerintem a Jurassic Park és a Hobbit is villantottak szép, nem tenger/óceánparti tájakat.

2019.04.03. 14:45:26

@UtazóTódi:
Egyetértek. A cikkben ráadásul mind tengerpart.

Én simán volt olyan film, amit kimondottan a táj miatt néztem meg. Legutóbb pl. az Index újságírója által szétfikázott Drei Zinnen című filmet néztem meg emiatt. (Aztán persze kiderült, hogy nagyon jó film lélektani szempontból is, csak az újsagíró darabolós trash filmeken nevelkedett, ezért semmit nem értett belőle.)

Macropus Rufus 2019.04.03. 15:10:32

"A part"

+ a filmben látható növények a parton nem ottani őshonos növények. Gyak. a stáb szétbaszta a partot a látvány miatt. A filmben Caprio mögött nem sok őshonos növényzet volt. Szóval a filmben a látvány meg volt, de azért nem csak a part felelt, hanem a díszletezők is.

Slepy 2019.04.03. 16:04:37

@DEFCON: Be. Itt meg csak tengerpart van, mintha csak az létezne.

egyinges 2019.04.03. 17:11:47

Indul a bakterház, ott is volt víz..

Négyes_ 2019.04.03. 18:23:47

Ezek valóban gyönyörű tájak! Mind szinte mesebeli tengerpart. Nekem bejön még a Gyűrűk ura nagyon szép Új-Zelandi tája.

megvagyhadnagy 2019.04.04. 06:44:19

Piz Gloria, James Bond? Mondjuk bármelyik James Bond filmet említhetném.
Ezt a tengerpart fétis meg magyar betegség. Az autó tesztelő kap tartóstesztre autót, hová megy vele? Horvátba'. Hová máshova...?

Petrus Rosidus Maximus 2019.04.04. 07:00:11

A Maya Bay (A part) a legszebb mind közül.

Gringo 2019.04.04. 12:21:29

A Monument Valley bármely giccses tengerpartnál szebb!

Nietzsche__ 2019.04.04. 12:55:03

A Vinh Ha Long sokkal szebb, mint bármelyik amerikai kősivatag, vagy túrista-paradicsom!
süti beállítások módosítása