Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

Thor: Ragnarök (2017) - a Marvel-filmek egyik legjobbja [30.]

2019. június 23. - Editor_

Elég sok szó esik mostanában a Marvel-filmek világáról és nem csak az idén áprilisban bemutatott "Bosszúállók: Végjáték" hatalmas sikere miatt, hanem mert a TV csatornák is műsorukra tűzték a szuperhősfilmek egy részét, sőt a blogvilág is foglalkozott épp eleget a Marvelekkel. A különböző népszerűségi listák meglehetősen eltérőek, de akad azért néhány olyan film, mely szinte mindegyiken az első 5-10 közé kerül. Az egyik ilyen a Thor trilógia harmadik epizódja, a Ragnarök.

thor_ragnarok.jpg

A címet adó skandináv eredetű (svéd nyelvű) kifejezés értelmezése előtt azonban érdemes kicsit megismernünk ezt a sajátos világot. Ez a képzeletbeli univerzum az ősi skandináv mitológiára épül, melynek legfontosabb színhelye Asgard, egy Földön kívül elhelyezkedő város (és bolygó), ahol az istenek, az őket őrző (nőnemű) valkűrök (harcosok) illetve az úgynevezett "ázok" népe él. Az egész települést (és a világot) Odin vezeti (a legfőbb isten), akinek Gaea -tól született fia Thor. Fontos még Thor mostohatestvére: Loki (a filmben neha édestestvérként emlegetik), aki a mitológiában a tűz és a ravasz ármány istene. Illetve jelentős figura Hela is (a halál istennője), aki szintén Odin gyermeke és aki Asgar pusztulására tör. (A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy ehhez a sajátos világhoz tartoznak még a titánok és varázslók is, akik közül a legfontosabb Thanos, a legerősebb titán, aki a Bosszúállókban majd világuralomra tör. És persze a mutánsok, "félemberek", szuperhősök.) A Ragnarök a világvégét, Asgar pusztulását jelenti, amely a film legvégén be is következik.

thor_ragnarok3.jpg

A harmadik Thor epizód három legfőbb karakterét, három kiváló színész alakítja: Chris Hemsworth (Thor), Cate Blanchett (Hela) és Tom Hiddleston (Loki). Mindhárman elismerést érdemelnek játékukért, de különösen Hemsworth, aki sajátos humorral fűszerezi alakítását. Szinte minden jelenetébe, még a harci cselekményekbe is képes humort csempészni, amivel határozottan feldobja a film hangulatát.

A látványvilágra sem lehet panaszunk: rengeteg az inger-gazdag scene, izgalmas űrjelenet, élvezetes küzdelem, szórakoztató összecsapás, melyek közt folyamatosak a poénok, beszólások és a nevettető szövegek. Thor ebben a filmben nem egy hibátlan gyilkológép vagy megközelíthetetlen hős, hanem esendő, hibákat elkövető, szerethető figura, aki ha kell csodákra is képes, de egyébként teljesen hétköznapi, néha csetlő-botló pasas. Érdekes kapcsolat alakul ki közte és a szép Valkűr-lány (Tessa Thompson) közt, ugyanis eleinte a nő inkább szívatja Thort és csak sokkal később kezdi becsülni (sőt kedvelni) kitartó elszántságáért. Szintén sajátságos Thor viszonya Hulk -kal, akinek mind szörny-énjét, mind valódi énjét (Bruce Banner alias Mark Ruffalo) kicsit kihasználja a jó ügyért.

thor_ragnarok2.jpg

Ami a történetfűzést illeti [innentől spoiler alert] a sztori lineáris, egyszerű és jól követhető, kellő számú fordulattal. Thor a nyitójelenetben Szurt -tal (a tűzóriások vezérével) harcol, majd megtudja apjától (aki közlése után meg is hal), hogy van egy nővére, Hela (a halál istennője), aki Asgar pusztulására tör. Ezután a mennydörgés istene (Thor) a Sakaar bolygóra kerül, ahol találkozik az egy ideje mát ott élő testvérével Lokival (Tom Hiddleston) és az évek óta szörnyként "tartott" Hulk -kal. Meg kell küzdenie a zöld óriással (küzdelmük az egyik legjobb scene a filmben), majd kiderül, hogy valójában barátok és összeáll egy kis csapat Hela ellen. Ennek tagja  lesz Thor és Loki mellett a szép valkűr lány és Hulk is. Megszöknek a Sakaar -ról és megkísérlik megmenteni Asgardot.

A végső harc nagyon látványos: láthatjuk az óriás farkassal küszködő Hulkot, katonák kontra polgárok tömegjeleneteit, a kritikus pillanatban átálló Skurge (Karl Urban) meglepetését és a legutolsó fordulatot (amit még a spoiler alert ellenére sem árulunk el). 

thor_ragnarok4.jpg

A Thor: Ragnarök egy látványcentrikus, de humorral teli és érdekes karaktereket felvonultató szuperhős-film, mely egyedi hangulatával kiemelkedik a Marvel-univerzum alkotásai közül. A Kritikus blog saját listáján a nagyjából 50 Marvel-film közül a Ragnarök az ötödik (az Amerika kapitány trilógia illetve a Vasember 1 után). Értékelésünk: 80%. 80.jpg

Részletesen nézve: alapsztori: 75%, rendezés: 85%, színészek: 80%, látvány: 90%. Összesítve: 80%. Ajánlani tudjuk Marvel-rajongóknak, látványfilm-kedvelőknek és mindazoknak, akik szeretik a vicces formában "tálalt" akciódús meseszerű de izgalmas sztorikat.

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.06.23.(13:30) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr2314906590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.06.24. 11:10:05

kiderült, hogy thor egyszerűen kevés egy filmhez egyedül.
eddigi két részben loki volt mellette (ketten is kevesek voltak), most meg a Hulk kellett, sőt egy egész csapat.

A nép fia 2019.06.24. 11:42:58

Bocs, de Loki soha nem szerepel édes testvérként.
Az első Thor-film konkrétan erről szól, hogy hogyan lett örökbe fogadva.

Loki bármikor "testvérkém"-ezik, azt mélységes cinizmussal teszi.

STIRLITZ 2019.06.24. 12:32:38

@doggfather: Pont, hogy nem. A Ragnarök Thor illetve Hemsworth miatt jó.

Fortress_ 2019.06.24. 12:50:24

@doggfather: Hát nem Loki meg Hulk miatt a harmadik legnépszerűbb Marvel-film, az biztos. A Ragnarök egyértelműen Thor miatt olyan jó!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.06.24. 15:02:18

Elég erős film, mindenképpen a legjobb Thor, de semmiképpen sem tudnám a legjobb Marvel filmnek nevezni.

Viszont mindegyik sorozat legjobbja (nálam az Avengers I, Iron Man II, Capt Americca II, Guardians I, Thor 3) annyira más, hogy nem szívesen állítanék fel sorrendet.

Thor még ügyesen építette be a Guardians szürreélis bohóckosdását, amélkül hogy teljesen elszállt volna. Waititi remek kunkát végzett, viszont nem kellett volna utánamenni a többi filmmel. Sajnos a két utsó Avengers már teljesen elszállt, én már nem tudom beleéllni magam.

Magister_ 2019.06.24. 18:54:09

@Ződ2000: Igen, kábé nálam is ez van, de a Ragnarök azért az első háromban van az én listámon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.06.25. 09:51:54

@STIRLITZ: @Jericho 1: mertek már neki filmet adni amit egyedül visz a hátán?
nem.
ennyi a tény.
a többit ti látjátok bele...

Magister_ 2019.06.25. 16:57:01

@doggfather: Ők látják bele meg én meg úgy kábé 20 millió rajongó. :-))))

Control. 2019.06.30. 16:54:54

Az egyik legjobb Marvel-film. Többször is megnéztem, mindig tetszett!
süti beállítások módosítása