Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Rambo 5 részen át

2019. szeptember 22. - Kritikus 73

rambo_1234.jpg

Már 47 éve annak, hogy David Morrell 1972-ben megírta a Vietnámból hazatérő veterán, John J. Rambo történetét, mely 10 évvel később, 1982-ben meghódította a filmvilágot is, megteremtve a legelső epizódot, First Blood címmel. A sztori kétségtelen társadalomkritika a 60-as évek Amerikájának általános politikai légkörével szemben, mely elítélően, sőt ridegen és elutasítóan bánt a vietnámi háborúból hazatérő katonákkal. Ezek a harcosok azonban többnyire lelkileg sérülten érkeztek haza, poszttraumás betegségekkel, melyet súlyosbított a feleslegesség érzése és az egész társadalom felől érezhető közutálat. Ennek hátterében az amerikai média állt, mely a 60-as években (és a 70-es évek elején) gyilkosoknak, háborús bűnösöknek, a vietnámi nép lemészárlójának állította be az Indokínában szolgáló amerikai katonákat (sok esetben nem teljesen alaptalanul, bár a túlkapások, háborús bűnök nyilván nem mindenkire voltak jellemzőek).

rambo1.jpg

Az eredeti történetben szereplő John J. Rambo is egy Vietnámból hazatérő katona, aki az amerikai országutakon gyalogol, a szabadban töltve éjszakáit, elhanyagoltan és a lakosság részéről felé áradó ellenszenvtől elfásultan. Amikor Will Teasle seriff (Brian Dennehy) "beleköt" és az első benyomás alapján ítélkezve (Rambo koszos, elhanyagolt külseje alapján bűnöző, munkakerülőnek gondolva a férfit), Rambonál betelik a pohár és szembeszáll a seriffel. Kettejük harca lángba borítja a települést és környékét, hiszen Rambo profi katona, "zöldsapkás" aki a kézifegyverektől a közelharcig minden területen jól képzett harcos. (A filmből képet alkothatunk az amerikai különleges alakulatok, azon belül is a zöldsapkások különleges képességeiről, legalábbis arról, amit a film készítői ennek kapcsán gondolnak.) A First Blood mégis egy ütősen erős alkotás, látványos akciókkal és elgondolkodtató üzenetekkel, az első benyomásra ítélkezés hiábavalóságáról és a háborús veteránok megbecsültségének problémáiról. (Ha meggondoljuk a hazájukat szolgáló katonák jobb sorsot érdemelnének, így a Ramboval való együttérzés igenis jogosan ragad magával bennünket még akkor is, ha a könyvben végül megölik a férfit.)

A második Rambo rész (First Blood II.) 1985-ben került a mozikba és még bőven a hidegháborús idők határozták meg stílusát (ahogyan az 1988-as harmadik epizódét is egyébként). Ez megint olyan történet, mellyel könnyen azonosulhatunk: Rambót ezúttal Vietnámba küldik ugyanis - ahol fiatalon (16 évvel korábban) ő maga is harcolt - és ahol a háború vége óta amerikai katonákat tartanak fogva jogtalanul.

rambo2.jpg

Rambo feladata a foglyok hazahozatala, ami már csak azért is szinte lehetetlen küldetés, mert óriási túlerő őrzi őket. A filmet meglehetősen vegyesen fogadta a filmes szakma "esztelen akciófilmnek" nevezve George P. Cosmatos rendezését. Ugyanakkor a közönség tekintélyes része örömmel nézte meg a mozikban (idehaza akkoriban még becsempészett VHS kazettákon lehetett megtekinteni) és az IMDB -n is alig kapott kevesebb pontszámot, mint a legelső epizód. (Az értékelés egyébként jelenleg így alakul: legelső rész: 7,7 pont, második epizód: 6,5 pont, harmadik rész: 5,8 pont, negyedik fejezet: 7,0 pont, Rambo V.: 7,1 pont).

A harmadik Rambo film (1988) filmtörténeti csemege, mert nagyon jól szemlélteti, hogy miként változik a nemzetközi politika függvényében a filmek által gerjesztett ellenségkép és hogyan manipulálja a filmipar a nézők érzéseit, a mainstream politikai törekvéseknek megfelelően. A film cselekménye idején ugyanis, 1988-ban a szovjet hadsereg még megszállva tartotta Afganisztánt, ahol a hatalmuk ellen lázadó helyi törzsek (pastuk, tadzsikok, türkök, üzbégek) amerikai, pontosabban CIA támogatással vették fel a harcot. Ekkoriban a Reagan kormányzat még a "gonosz birodalmának" nevezte a Szovjetuniót és az afgánok voltak a jó fiúk. Rambo is őket segíti a franchise harmadik epizódjában, hősies küzdelmet folytatva lóhátról (!) az orosz harckocsik és harci helikopterek ellen. Amikor Sly egy szál magában néz farkasszemet egy orosz Mil Mi-24 (Hind) támadó harci helikopterrel, az kétségtelenül maradandó filmélmény a haditechnika rajongói számára (még ha harcászati szempontból nyilvánvalóan marhaság is az egész).

rambo3.jpg

Ami a valós történelmi hátteret illeti, 12 évvel a Rambo III leforgatása után óriási fordult a nemzetközi helyzet: 2001 szeptember 11-én éppen az a szervezet rombolta le a WTC tornyokat, mely Afganisztánban még a CIA támogatását élvezte (vagyis az Oszáma bin Láden vezette Al-Kaida). Hirtelen az afgánok lettek a rosszfiúk és 2001 október 7-én az USA támadta meg a tálibok uralta Afganisztánt. A Rambo III ma már egy letűnt korszak mementója, ahol a mai helyzettel teljesen ellentétes világképet láthatunk. (Ez a film legfőbb, talán egyetlen érdekessége).

A franchise -ban a Rambo III után hosszú, 20 éves szünet következett és Stallone szép csendben megöregedett: 2008 nyarán betöltötte a hatvankettőt. Ekkor jött a "korszakalkotó" ötlet: Sly maga rendezzen még egy uccsó fejezetet, természetesen saját főszereplésével. Így született meg a negyedik epizód, nemes egyszerűséggel "Rambo" címmel. Ebben az egykori veterán Thaiföldön él visszavonultan, ahol egy olyan csoport keresi fel, mely a szomszédos Burmába szeretne eljutni, hogy az ott zajló polgárháború áldozatainak segítsen (ápolással, lelki támasszal, törődéssel). Rambo, csak a csinos és kedves Sarah Miller (Julie Benz) kedvéért vállalja el, hogy odavigye őket hajóján. A helyzet azonban eldurvul: először kalózok támadják meg őket (ezt még Rambo kivédi), majd a burmai hadsereg üt rajtuk (amit a nagy harcos nem tud elhárítani, mert miután partra tette őket, hazatér). Ekkor Rambo egy zsoldos csapattal indul el újra a kis csoport kiszabadítására. A negyedik rész már sajnos nélkülözi a korábbi fejezetek eredetiségét, a jó sztorit véres jelenetekkel pótolják. Az öregedő, 62 éves Rambo bár fizikailag még mindig jó formában van (főleg ha a hazai 62 évesekhez mérjük), nulla színészetet produkál és csak keserű, keménykedő pillantásaival próbál némi harcias hangulatot gerjeszteni. Gyengécske a végeredmény.

rambo_4_5.jpg

A negyedik epizód után már senki nem számított folytatásra, ám a közben 73. szülinapját is megünneplő Stallone mindenképp szeretett volna egy végső fejezetet. Ez lett 2019-ben az Utolsó vér. Itt már a történet maga is erősen "pöntyög": a családi farmon, Arizonában éldegélő és egy mexikói "fogadott családdal" szerető közegben tengődő harcos, egy mexikói drogkartellel kerül harcba, amikor barátja unokáját Gabrielle -t elrabolják. Rambo beindul és korát meghazudtoló keménységgel kezdi felszámolni a szervezetet. A korábbi években megszokott (és sokak által megszeretett) stílusjegyek ebben az epizódban már végképp eltűnnek, mindent elural a véres erőszak, mely azonban nem tudja pótolni a jó sztorit és a főszereplővel való azonosulás esélyét.

Az öt rész sajnos folyamatosan gyengülő tendenciát mutat: a legelső, 1982-es eredeti sztori a legjobb, valamivel gyengébb a második, vietnámi epizód, visszaesés a harmadik, Afganisztános történet és teljes csőd  a két utolsó rész (a 2008-as negyedik és a 2019-es ötödik fejezet). Mégis elmondható: a Rambo filmek egy egész korszakot kísértek végig és ma is nosztalgikus élményt nyújtanak sokak számára (többek közt bevallom, nekem is).

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.09.22 (18:29)

A 10 legjobb James Bond film az IMDb szerint [33.]

Már csak 8 hónap és a mozikba kerül (mégpedig 2020 áprilisában) a legújabb Bond-film mely sorrendben már a 25. lesz és amelynek pontos címe egyelőre még nem ismert. Az egészről jelenleg csak annyi bizonyos - legalábbis az IMDb szerint - hogy a japán nevű, de totál európai külsejű Cary Joji Fukunaga rendezi (aki a 2011-es Jane Eyre -t is készítette) a főszerepet még utoljára, a bemutató idején épp 52 éves Daniel Craig játssza majd, a főgonosz pedig Rami Malek lesz (alias Freddie Mercury). A forgatások már zajlanak, az egyik helyszín is kiszivárgott, ami úgy tűnik, London lesz.

james_bonds.jpg

Az új részre várva talán érdekes lehet, hogy az 1962 óta létező filmes franchise eddig elkészült 24 epizódja közül, melyeket tartja a közvélemény a legjobbaknak? De előbb nézzük a 24 epizódot sorrendben:

 1. Dr. No (Sean Connery, 1962)
 2. Oroszországból szeretettel (Sean Connery, 1963)
 3. Goldfinger (Sean Connery, 1964)
 4. Tűzgolyó (Sean Connery, 1965)
 5. Csak kétszer élsz (Sean Connery, 1967)
 6. Őfelsége titkosszolgálatában (George Lazenby, 1969)
 7. Gyémántok az örörkkévalóságnak (Sean Connery, 1971)
 8. Élni és halni hagyni (Roger Moore, 1973)
 9. Az aranypisztolyos férfi (Roger Moore, 1974)
 10. A kém, aki szeretett engem (Roger Moore, 1977)
 11. Holdkelte (Roger Moore, 1979)
 12. Szigorúan bizalmas (Roger Moore, 1981)
 13. Polipka (Roger Moore, 1983)
 14. Halálvágta (Roger Moore, 1985)
 15. Halálos rémületben (Timothy Dalton, 1987)
 16. A magányos ügynök (Timothy Dalton, 1989)
 17. Aranyszem (Pierce Brosnan, 1995)
 18. A holnap markában (Pierce Brosnan, 1997)
 19. A világ nem elég (Pierce Brosnan, 1999)
 20. Halj meg máskor (Pierce Brosnan, 2002)
 21. Casino Royale (Daniel Craig, 2006)
 22. A quantum csendje (Daniel Craig, 2008)
 23. Skyfall (Daniel Craig, 2012)
 24. James Bond Spectre (Daniel Craig, 2015)

dr_no.jpg

Az Angliát és a királynőt szolgáló brit titkos-ügynök alakját, az 1964-ben elhunyt Ian Fleming teremtette meg 66 évvel ezelőtt, még 1953-ban. A karaktert eddig hat színész játszotta a mozivásznon: Sean Connery (6 rész), George Lazenby (1 rész), Roger Moore (7 rész), Timothy Dalton (2 rész), Pierce Brosnan (4 rész) és Daniel Craig (4 rész). Az egyes epizódok sztorijai változtak ugyan, de rengeteg dolog állandósult: például az, hogy James Bond a brit MI6 (Secret Intelligence Service) tisztje, 007 -es ügynök néven (amiben a dupla nulla azt jelzi, hogy akár gyilkolhat is, ha küldetése azt megköveteli). Főnöke mindig "M", segítője pedig mindig "Q" aki az ügynökségnél rendszeresen ellátja különleges kém kütyükkel. Folyamatosan flörtöl "M" titkárnőjével, Miss Moneypenny -vel és minden részben gyönyörű nőket hódít meg. Bond gyakran működik együtt amerikai, CIA -s kollégájával, Félix Leiterrel is, akivel sajátos - néha már-már baráti - de többnyire inkább csak partneri a viszonya.

ian_fleming.jpg

A figurát vádolták már szexizmussal, dekadenciával, mesterkéltséggel, ám mégis ő az, aki rendszeresen megmenti a világot a gonoszak mesterkedéseitől. A James Bond filmek fontos részei a nők, a Bond-girl karakterek, akiket minden epizódban gyönyörű színésznők alakítottak, mint: Ursula Andress, Jane Seymour, Barbara Bach, Maryam d'Abo, Teri Hatcher, Sophie Marceau, Hally Barry, Eva Green vagy legutóbb Léa Seydoux. [A szerintem három legszebb Bond-hölgy egyébként: Izabella Scorupco (GoldenEye), Carey Lowell (Licence to Kill), Denise Richards (The World Is Not Enough) és Caterina Murino (Casino Royale)]

bond_lanyok.jpg

Bond lányok Felső sor: Izabella Scorupco, Carey Lowell, Denise Richards, Caterina Murino; alsó sor: Halle Berry, Honor Blackman, Bérénice Marlohe, Eva Green

És most nézzük, mely epizódok a legnépszerűbbek az Internet Movie Database szavazói szerint. legelső helyen áll, teljes mértékben megérdemelten (8 ponttal) a 2006-os Casino Royal, Daniel Craig és Eva Green főszereplésével. A filmet Martin Campbell rendezte, mégpedig zseniális érzékkel. A történet jól kitalált, a helyszínek varázslatosak, a két Bond-lány pedig elvarázsolóan szép (Eva Green és Caterina Murino). Craig ebben a részben még csak 38 éves, így fantasztikus formában van, minden téren. Kapunk szédületes üldözési jeleneteket, nagy bunyókat és átérezhetjük a kaszinók elegáns világát is. 

casino_royale.jpg

Ami a James Bond filmek további sorrendjét illeti, nézzük az első 10-et, az IMDb pontozásait figyelembe véve. A legtöbb voks, 595 ezer a Skyfall -nál realizálódott, de csak a második legnépszerűbb fejezet lett, a legkevesebb szavazat pedig a Csak kétszer élsz esetében jelent meg - mintegy 89 ezer voks - de ezek átlaga azért az utolsó előtti, 9. pozícióba még el tudta helyezni a filmet. (Nyilván a sorrendet a szavazatszám ebben a relációban nem befolyásolja, hiszen a leadott voksok átlaga alapján készült a lista, függetlenül attól, hogy mennyi az a bizonyos leadott szavazatszám.)

 1. Casino Royale: 8,0 pont
 2. Skyfall: 7,8 pont
 3. Goldfinger: 7,7 pont
 4.  Oroszországból szeretettel: 7,7
 5. Dr. No: 7,3 pont
 6. Aranyszem: 7,2 pont
 7. A kém, aki szeretett engem: 7,1
 8. Tűzgolyó: 7,0 pont
 9. Csak kétszer élsz: 6,9
 10. Spectre: 6,8 pont

Második a Skyfall, ugyancsak érthető módon, hiszen Sam Mendes remek filmet rakott össze 2012-ben, ugyancsak Daniel Craig főszereplésével és Javier Bardem (alias Pablo Escobar) gonoszként való megjelenésével. Az első 10-be kerültek korai klasszikusok is, mint a legelső epizód, a Dr. No (1962) Sean Connery -vel, illetve a második és harmadik rész, az Oroszországból szeretettel és a Goldfinger (szintén Sean Connery alakításában). Nem meglepetés az Aranyszem sem (1995), mely Pierce Brosnan legjobbja (és mely résznek a legütősebb a nyitójelenete) illetve egy Roger Moore epizód, a Kém, aki szeretett engem (mely egyértelműen a leglátványosabb a Moore részek közül). A legújabb Bond-film, a Spectre sajnos csalódást okozott a Bond rajongók számára (nekünk is), ám még így is meg tudta csípni a 10. helyet 6,8 ponttal, mely 355 ezer szavazat átlagából jött ki (ami igen tekintélyes szám a 10. helyhez képest). Az első 10-ben meglepetést csak a két középkategóriás Connery rész jelent: a Tűzgolyó és a Csak kétszer élsz. (Ezek gyengécske epizódok, mi az első 10-be sokkal jobbakat is találtunk volna.)

skyfall.jpg

Skyfall (2012) Daniel Craig

Érdekességként, az 5 legkevesebb pontot kapott, vagyis legnépszerűtlenebb Bond-film, az IMDb szavazói szerint: a Halj meg máskor (2002 - Pierce Brosnan, 6,1 pont), a Holdkelte (1979 - Roger Moore, 6,3 pont), a Halálvágta (1985 - Roger Moore, 6,3 pont), A világ nem elég (1999 - Pierce Brosnan, 6,4 pont), és A holnap markában (1997 - Pierce Brosnan, 6,5 pont). A felsorolt 5 "szégyenlistás" rész közül szerintünk A holnap markában lóg ki a sorból, mert az tényleg egy egészen jó kis Bond-movie (de nyilván nagyon szubjektív a dolog), mégis meglepő az öt legrosszabb közt való szerepeltetése.

Az elkövetkező 8 hónapban, 2020 áprilisáig a magunk részéről tűkön ülve várjuk a 25. James Bond epizódot, hogy megtudjuk: miféle kalandokba kerül utolsó bevetésén Daniel Craig. A távolabbi folytatásban felvetődött egy esetleges női Bond-rész is, de a magunk részéről ezt egyelőre nem tudjuk (és akarjuk) kommentálni.

Az viszont érdekes kérdés, hogy ki volt minden idők legjobb Bondja? Számunkra Craig, Connery és Brosnan egyaránt szóba jöhet. Connery a legstílusosabb, Brosnan a legelegánsabb, Craig pedig a legsportosabb. De kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is:

13 700 oldal-látogatás és 3190 szavazat után (arra a kérdésünkre, hogy melyik színész volt a legjobb Bond), meglehetősen kiegyenlített eredmény született: Craig: 32% (1035), Connery: 29% (926), Brosnan: 27% (876), más Bond: 11% (353).

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.08.08 (15:38)

A szakasz (Platoon) 1986 [32.]

Éppen 11 évvel a vietnámi háború lezárulását követően és 13 évvel az amerikai csapatok kivonulása után született meg 1986-ban a 4 Oscar díjjal kitüntetett, Oliver Stone által rendezett, világhírű és mára már ikonikussá vált: Platoon (A szakasz). Mindazok számára, akik emberközeli és reális képet akarnak kapni a Vietnámban 20 éven át tartó (1955-1975) háborúról, ez a film alapmű.

platoon1.jpg 

Tovább

Csillag születik (A Star is Born - 2018) [31.]

Bradley Cooper különleges filmmel lepte meg rajongóit tavaly októberben, amikor a mozikba került zenés drámája a Csillag születik (A Star is Born), melyben rendezőként és főszereplőként is aktívan "közreműködött". Mivel a film történetét előbb 1937-ben, a Janet Geynor - Frederic March páros, majd 1954-ben a Judy Garland - James Mason duó  később pedig 1976-ban a Barbra Streisand - Kris Kristofferson kettős alakításaival is bemutatták már, így 2018-ban Coopernek egész komolyan fel volt adva a lecke, hogy utolérje (vagy lekörözze) a nagy elődöket. Nos, az utolérés sikerült neki.

star_is_born1.jpg 

Tovább

Thor: Ragnarök (2017) - a Marvel-filmek egyik legjobbja [30.]

Elég sok szó esik mostanában a Marvel-filmek világáról és nem csak az idén áprilisban bemutatott "Bosszúállók: Végjáték" hatalmas sikere miatt, hanem mert a TV csatornák is műsorukra tűzték a szuperhősfilmek egy részét, sőt a blogvilág is foglalkozott épp eleget a Marvelekkel. A különböző népszerűségi listák meglehetősen eltérőek, de akad azért néhány olyan film, mely szinte mindegyiken az első 5-10 közé kerül. Az egyik ilyen a Thor trilógia harmadik epizódja, a Ragnarök.

thor_ragnarok.jpg

Tovább

Az 5 legjobb katasztrófafilm [29.]

A Chernobyl minisorozat után, mely drámaként és történelmi filmként is hatalmas sikert aratott szerte a világon (elsősorban az HBO nézői körében), felmerül az emberben a kérdés: a katasztrófa filmek közt milyen riválisai lehetnének? Melyek az utóbbi 25 év legjobb katasztrófafilmjei? Szigorúan szubjektíven nézve a Kritikus blog az alábbi ötös listát állította össze:

2012

2012.jpg

Tovább

Csernobil - sokkoló, 5 részes dráma az atomkatasztrófáról [28.]

Johan Renck és Craig Mazin az HBO és a Sky megbízásából egy öt részes, sokkoló dráma-sorozatot készített a 33 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófáról, melynek vetítése június 4-én ért véget. A tragédia Budapesttől 1125 km-re keletre, a ma Ukrajnához (akkoriban a Szovjetunióhoz) tartozó, Csernobil város melletti Lenin Atomerőműben történt. Az említett napon éjjel 1 óra 23 perckor a 4-es atomreaktor egyszerűen felrobbant, hihetetlen zűrzavart és óriási károkat okozva az erőműben. A dolgozók közül 31 halt meg a robbanást követő napokban és jelentős mennyiségű radioaktiv anyag került a légkörbe. A szovjet vezetés titkolni próbálta az esetet, de a svédek műszerekkel érzékelték a feléjük sodródó radioaktív felhőt, így végül Gorbacsov pártfőtitkár elismerte a katasztrófát. Ma sem tudjuk, hogy pontosan hányan haltak meg a tragédia utáni napokban, hetekben és években, mert részint a szovjet hatóságok mindent elkövettek az eset eltussolásáért, részint nehezen bizonyítható bizonyos betegségek összefüggése a megnövekedett sugárzással. A legtöbb szakértő 4 ezer és 93 ezer közé teszi azon halálesetek számát, mely közvetlenül köthető a csernobili atomkatasztrófához.

csernobil1.jpg

Tovább

A Star Wars filmek 5 politikai üzenete [27.]

Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások viszont fokozottabban érvényesítették ezt, ahogyan a válaszreakciók is színes skálát mutattak az elnéző megemlítéstől egészen a felháborodott kommentekig (és posztokig). Vádolták már liberális, baloldali, pacifista, feminista, sőt anarchista és marxista "elhajlással" is a sorozatot, de ha objektíven nézzük: nem kizárt, hogy akad számos "üzenet", mely valóban értéket jelent és egyetértésünkkel találkozik. De nézzük milyen ideákról is van szó. A téma az EP választások "előestéjén" amúgy is aktuális.

starwars_politics1.jpg

Tovább

Trónok harca - a kitalált történelem jobb, mint az igazi? [26.]

A nyolcadik, befejező évad után egyértelműen kijelenthető, hogy hatalmas siker már nyolc esztendeje George R. R. Martin különleges regénye (A tűz és jég dala) és az abból készített, HBO által "megrendelt" sorozat, David Benioff és D. B. Weiss rendezésében. Címe: Trónok harca. A sokszereplős, összesen 71 epizódból álló alaptörténet kitalált, de helyszínei, építményei, fegyverei, életkörülményei és szokásai alapján akár a létező történelem középkorához is lehetne kötni, mégpedig nagyjából a X. - XI. századhoz. Bár természetesen ez egy kitalált világ -- és saját datálása szerint sztorija Aegon hódítása utáni 297. évben kezdődik -- fiktív térben és időben zajló, fantázia-szülte cselekményről van szó. Ugyanakkor felkelti az emberek érdeklődését a középkor iránt.  Kérdés azonban: ennyivel jobb a kitalált "történelem" mint az igazi?

tronok_harca.JPG

Tovább

John Wick harmadszor is kőkemény [25.]

Alig két évvel a második epizód után megérkezett végre hozzánk a folytatás, a Parabellum is, mely a filmben is elhangzó ősi latin mondás, "Si vis pacem, parabellum" - "ha békét akarsz, készülj a háborúra" egy kiragadott kifejezése (amellett egy lőfegyver is, melyet egyébként a DWM cég szintén a latin mondás alapján nevezett el).

john_wick3_a.jpg

Tovább