Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Thor: Ragnarök (2017) - a Marvel-filmek egyik legjobbja [30.]

2019. június 23. - Kritikus 73

Elég sok szó esik mostanában a Marvel-filmek világáról és nem csak az idén áprilisban bemutatott "Bosszúállók: Végjáték" hatalmas sikere miatt, hanem mert a TV csatornák is műsorukra tűzték a szuperhősfilmek egy részét, sőt a blogvilág is foglalkozott épp eleget a Marvelekkel. A különböző népszerűségi listák meglehetősen eltérőek, de akad azért néhány olyan film, mely szinte mindegyiken az első 5-10 közé kerül. Az egyik ilyen a Thor trilógia harmadik epizódja, a Ragnarök.

thor_ragnarok.jpg

A címet adó skandináv eredetű (svéd nyelvű) kifejezés értelmezése előtt azonban érdemes kicsit megismernünk ezt a sajátos világot. Ez a képzeletbeli univerzum az ősi skandináv mitológiára épül, melynek legfontosabb színhelye Asgard, egy Földön kívül elhelyezkedő város (és bolygó), ahol az istenek, az őket őrző (nőnemű) valkűrök (harcosok) illetve az úgynevezett "ázok" népe él. Az egész települést (és a világot) Odin vezeti (a legfőbb isten), akinek Gaea -tól született fia Thor. Fontos még Thor mostohatestvére: Loki (a filmben neha édestestvérként emlegetik), aki a mitológiában a tűz és a ravasz ármány istene. Illetve jelentős figura Hela is (a halál istennője), aki szintén Odin gyermeke és aki Asgar pusztulására tör. (A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy ehhez a sajátos világhoz tartoznak még a titánok és varázslók is, akik közül a legfontosabb Thanos, a legerősebb titán, aki a Bosszúállókban majd világuralomra tör. És persze a mutánsok, "félemberek", szuperhősök.) A Ragnarök a világvégét, Asgar pusztulását jelenti, amely a film legvégén be is következik.

thor_ragnarok3.jpg

A harmadik Thor epizód három legfőbb karakterét, három kiváló színész alakítja: Chris Hemsworth (Thor), Cate Blanchett (Hela) és Tom Hiddleston (Loki). Mindhárman elismerést érdemelnek játékukért, de különösen Hemsworth, aki sajátos humorral fűszerezi alakítását. Szinte minden jelenetébe, még a harci cselekményekbe is képes humort csempészni, amivel határozottan feldobja a film hangulatát.

A látványvilágra sem lehet panaszunk: rengeteg az inger-gazdag scene, izgalmas űrjelenet, élvezetes küzdelem, szórakoztató összecsapás, melyek közt folyamatosak a poénok, beszólások és a nevettető szövegek. Thor ebben a filmben nem egy hibátlan gyilkológép vagy megközelíthetetlen hős, hanem esendő, hibákat elkövető, szerethető figura, aki ha kell csodákra is képes, de egyébként teljesen hétköznapi, néha csetlő-botló pasas. Érdekes kapcsolat alakul ki közte és a szép Valkűr-lány (Tessa Thompson) közt, ugyanis eleinte a nő inkább szívatja Thort és csak sokkal később kezdi becsülni (sőt kedvelni) kitartó elszántságáért. Szintén sajátságos Thor viszonya Hulk -kal, akinek mind szörny-énjét, mind valódi énjét (Bruce Banner alias Mark Ruffalo) kicsit kihasználja a jó ügyért.

thor_ragnarok2.jpg

Ami a történetfűzést illeti [innentől spoiler alert] a sztori lineáris, egyszerű és jól követhető, kellő számú fordulattal. Thor a nyitójelenetben Szurt -tal (a tűzóriások vezérével) harcol, majd megtudja apjától (aki közlése után meg is hal), hogy van egy nővére, Hela (a halál istennője), aki Asgar pusztulására tör. Ezután a mennydörgés istene (Thor) a Sakaar bolygóra kerül, ahol találkozik az egy ideje mát ott élő testvérével Lokival (Tom Hiddleston) és az évek óta szörnyként "tartott" Hulk -kal. Meg kell küzdenie a zöld óriással (küzdelmük az egyik legjobb scene a filmben), majd kiderül, hogy valójában barátok és összeáll egy kis csapat Hela ellen. Ennek tagja  lesz Thor és Loki mellett a szép valkűr lány és Hulk is. Megszöknek a Sakaar -ról és megkísérlik megmenteni Asgardot.

A végső harc nagyon látványos: láthatjuk az óriás farkassal küszködő Hulkot, katonák kontra polgárok tömegjeleneteit, a kritikus pillanatban átálló Skurge (Karl Urban) meglepetését és a legutolsó fordulatot (amit még a spoiler alert ellenére sem árulunk el). 

thor_ragnarok4.jpg

A Thor: Ragnarök egy látványcentrikus, de humorral teli és érdekes karaktereket felvonultató szuperhős-film, mely egyedi hangulatával kiemelkedik a Marvel-univerzum alkotásai közül. A Kritikus blog saját listáján a nagyjából 50 Marvel-film közül a Ragnarök az ötödik (az Amerika kapitány trilógia illetve a Vasember 1 után). Értékelésünk: 80%. 80.jpg

Részletesen nézve: alapsztori: 75%, rendezés: 85%, színészek: 80%, látvány: 90%. Összesítve: 80%. Ajánlani tudjuk Marvel-rajongóknak, látványfilm-kedvelőknek és mindazoknak, akik szeretik a vicces formában "tálalt" akciódús meseszerű de izgalmas sztorikat.

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.06.23.(13:30) 

Az 5 legjobb katasztrófafilm [29.]

A Chernobyl minisorozat után, mely drámaként és történelmi filmként is hatalmas sikert aratott szerte a világon (elsősorban az HBO nézői körében), felmerül az emberben a kérdés: a katasztrófa filmek közt milyen riválisai lehetnének? Melyek az utóbbi 25 év legjobb katasztrófafilmjei? Szigorúan szubjektíven nézve a Kritikus blog az alábbi ötös listát állította össze:

2012

2012.jpg

Tovább

Csernobil - sokkoló, 5 részes dráma az atomkatasztrófáról [28.]

Johan Renck és Craig Mazin az HBO és a Sky megbízásából egy öt részes, sokkoló dráma-sorozatot készített a 33 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófáról, melynek vetítése június 4-én ért véget. A tragédia Budapesttől 1125 km-re keletre, a ma Ukrajnához (akkoriban a Szovjetunióhoz) tartozó, Csernobil város melletti Lenin Atomerőműben történt. Az említett napon éjjel 1 óra 23 perckor a 4-es atomreaktor egyszerűen felrobbant, hihetetlen zűrzavart és óriási károkat okozva az erőműben. A dolgozók közül 31 halt meg a robbanást követő napokban és jelentős mennyiségű radioaktiv anyag került a légkörbe. A szovjet vezetés titkolni próbálta az esetet, de a svédek műszerekkel érzékelték a feléjük sodródó radioaktív felhőt, így végül Gorbacsov pártfőtitkár elismerte a katasztrófát. Ma sem tudjuk, hogy pontosan hányan haltak meg a tragédia utáni napokban, hetekben és években, mert részint a szovjet hatóságok mindent elkövettek az eset eltussolásáért, részint nehezen bizonyítható bizonyos betegségek összefüggése a megnövekedett sugárzással. A legtöbb szakértő 4 ezer és 93 ezer közé teszi azon halálesetek számát, mely közvetlenül köthető a csernobili atomkatasztrófához.

csernobil1.jpg

Tovább

A Star Wars filmek 5 politikai üzenete [27.]

Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások viszont fokozottabban érvényesítették ezt, ahogyan a válaszreakciók is színes skálát mutattak az elnéző megemlítéstől egészen a felháborodott kommentekig (és posztokig). Vádolták már liberális, baloldali, pacifista, feminista, sőt anarchista és marxista "elhajlással" is a sorozatot, de ha objektíven nézzük: nem kizárt, hogy akad számos "üzenet", mely valóban értéket jelent és egyetértésünkkel találkozik. De nézzük milyen ideákról is van szó. A téma az EP választások "előestéjén" amúgy is aktuális.

starwars_politics1.jpg

Tovább

Trónok harca - a kitalált történelem jobb, mint az igazi? [26.]

A nyolcadik, befejező évad után egyértelműen kijelenthető, hogy hatalmas siker már nyolc esztendeje George R. R. Martin különleges regénye (A tűz és jég dala) és az abból készített, HBO által "megrendelt" sorozat, David Benioff és D. B. Weiss rendezésében. Címe: Trónok harca. A sokszereplős, összesen 71 epizódból álló alaptörténet kitalált, de helyszínei, építményei, fegyverei, életkörülményei és szokásai alapján akár a létező történelem középkorához is lehetne kötni, mégpedig nagyjából a X. - XI. századhoz. Bár természetesen ez egy kitalált világ -- és saját datálása szerint sztorija Aegon hódítása utáni 297. évben kezdődik -- fiktív térben és időben zajló, fantázia-szülte cselekményről van szó. Ugyanakkor felkelti az emberek érdeklődését a középkor iránt.  Kérdés azonban: ennyivel jobb a kitalált "történelem" mint az igazi?

tronok_harca.JPG

Tovább

John Wick harmadszor is kőkemény [25.]

Alig két évvel a második epizód után megérkezett végre hozzánk a folytatás, a Parabellum is, mely a filmben is elhangzó ősi latin mondás, "Si vis pacem, parabellum" - "ha békét akarsz, készülj a háborúra" egy kiragadott kifejezése (amellett egy lőfegyver is, melyet egyébként a DWM cég szintén a latin mondás alapján nevezett el).

john_wick3_a.jpg

Tovább

Robin Hood 2018-as változatban, modern külsőségekkel [24.]

Az angol mondák világának hőse, a XII. század végén és a XIII. század elején élt Robin Hood alakja már több író és művész fantáziáját megmozgatta. Bár még ma sincs bizonyíték arra, hogy a gazdagok vagyonát erőszakkal elkobzó és a szegények közt szétosztó, (közben embereivel a sherwoodi erdőben tanyázó) bandita valóban létezett e - és nem pusztán egy kitalált népi hősről van csupán szó - sokakat foglalkoztatott az elmúlt 100 esztendőben alakja. A történészek megosztottak a kérdésben: egyesek kétségbe vonják a 800 éves mondák valóságtartalmát, mások hiszik, hogy lehetett hasonló igazságosztó a középkori Angliában. Mike Loades hadtörténész szerint például az 1200-as évek Angliájában igenis létezhetett olyan figura, aki szembeszállt az igazságtalan helyi "kiskirállyal". (Létezésére talált forrásokat is.) 

robin_hood.jpg

Tovább

Végtelen útvesztő - egy szabadulós thriller [23.]

Idén januárban játszották a hazai mozik a Végtelen útvesztő (Escape Room) című thrillert, de sokan lemaradtak róla, amit ha most bepótolnak, akkor 99 perc garantált izgulást nyerhetnek maguknak. A horrorfilmes múlttal rendelkező, alig 41 éves Adam Robitel, pörgős, körömlerágós és akciókkal teli szabadulós-filmet rakott össze, nagyrészt kevéssé ismert színészekkel.

escaperoom1.jpg

Tovább

Május - június várhatóan legjobb filmjei a mozikban [22.]

Ha végre valóban beköszönt a tavasz és véget ér ez az ősziesen esős idő, megérkeznek hozzánk az év közepének legjobb mozifilmjei is. Végigtekintve a kínálaton, két horror, egy sci-fi, egy fantasztikus film, egy vígjáték, egy akciófilm és egy dráma tűnik a legérdekesebbnek. Nézzük őket sorban, megjelenésük, mozikba kerülésük időrendjében:

Brightburn - A lángoló fiú (amerikai sci-fi horror) - május 9.

brightburn.jpg

Tovább

Alulértékelt, valójában kiemelkedő filmek - Vezet a ritmus [21.]

Az "alulértékelt, valójában kiemelkedő filmek" sorozatunkban olyan filmes alkotásokat tervezünk górcső alá venni, melyek az IMDb szavazóközönsége által közepes minősítést kaptak, ám valójában mégis kiemelkedő minőséget és szórakoztató értéket képviselnek. Az első ilyen film: régi nagy kedvencük, a 2006-os, Liz Friedlander által rendezett Vezet a ritmus (Take the Lead), mely vasárnap (április 28-án) este 20:30-kor kerül az egyik TV csatorna műsorára. A film az Internet Movie Database oldalán csak 6,7 pontot kapott (23 ezer voks alapján), holott valódi értéke ennél sokkal magasabb. De nézzük, hogy miért is?

vezet_aritmus.jpg

Tovább