Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

Extraction - egy nagyon durván jó akciófilm [38.]

2020. május 11. - Editor_

Ha akciófilm, akkor legyen kőkemény és durva, hadd áramoljon az az adrenalin. Ebben a műfajban a finomkodás olyan, mint a koffeinmentes kávé, az alkoholmentes sör, vagy a Porsche, amit csak 40-el hajtanak. Nos, Sam Hargrave 116 perces akció-orgiája nem 40-el hajt, az biztos. Padlógázzal peregnek az események, folyik a vér, törik a csont, ahogyan a Tyler Rake: A kimenekítés című, Bangladesben játszódó akciófilm forgatókönyve megköveteli. A főszereplő a 190 centis, kigyúrt, Chris Hemsworth és a nagyon csinos, iráni származású (a Hazugságok hálójában is nagyot alakító) Golshifteh Farahani extraction1.jpg

A filmet megnézve az első benyomásunk az lehet, hogy egy John Wick és egy Rajtaütés (The Raid) keverék-filmet látunk (kicsit "megspékelve" a 22 mérfölddel), azzal a különbséggel, hogy itt a főhős nem egy visszavonult bérgyilkos vagy egy rendőr, hanem egy zsoldos, aki Bangladesből próbál kimenekíteni egy gyermeket. A kimenekítés a film címében is megjelenik (extraction). A helyszín egzotikus - ami az Iko Uwais filmeket idézi - a karakterek szinte mindegyike indiai (vagy iráni). Nagyon jók a bunyók, az üldözéses jelenetek és a párharcok, plusz a sztorit körbelengi egyfajta hősies, önfeláldozó légkör is, ami az amerikai háborús drámák sajátja. Az Extraction tehát egyszerre gengszter-mozi, kommandós-akcióorgia és háborús dráma.

extraction2.jpg

Az alaptörténetről annyit (innentől van némi spoiler): Tyler Rake (Chris Hemsworth) a sztori központi karaktere, aki egy volt kommandós és egyben nemzetközi zsoldos is. A megbízásokat egy csoporttól kapja és azon belül is Nik Khantól, egy szemrevaló iráni-indiai hölgytől, őt alakítja Golshifteh Farahani. Tyler karakteréről túl sokat nem tudunk meg, csak annyit: megkeseredett ember, mert pár éve elvesztette 6 éves kisfiát, aki rákban halt meg. Nem érdekli tehát már semmi, az sem, ha meghal. Részben ez teszi őt életveszélyes fegyverré, részben testi ereje, részben pedig kiképzése (korábbi kommandós múltja). A csoport többi tagját egyáltalán nem ismerjük, az ő bemutatásukkal már adós marad Sam Hargrave. Viszont ellenfele, mondhatni indiai megfelelője, Saju, akit Randeep Hooda alakít, emberközelibb megjelenítésű: tudjuk róla például, hogy van családja, kisfia és szép, fiatal felesége, illetve, hogy az indiai különleges erőknél szerzett harci tapasztalatokat. Tyler és Saju viszonya érdekesen alakul: kezdetben élet-halál harcot vívnak egymással, - hiszen az amerikai kimenekíteni akarja Ovit (Rundhraksh Jaiswal) a rivális banda karmai közül, Saju meg elrabolni tervezi a fiút - ám később kiderül: közös a céljuk, mégpedig a srác megmentése. Párharcaik, verekedéseik a film legdurvább és egyben leglátványosabb harcai.

extraction4.jpg

Ahogyan már kiderült a történet lényege, hogy Ovi, a 17 éves fiatalember egy indiai bandavezér fia, akit a bangladesi maffia elrabol, az ő kimentésére fogadja fel az apa Tylert és mint kiderül ezzel bízza meg fő emberét, Sajut is. Az előbbinek azonban nem tud fizetni, mert börtönbe kerül. Tyler mégsem hagyja magára a srácot: miután elrabolja a bangladesi maffiától, magával viszi. Ovi ugyanis aját kisfiára emlékezteti, akit magára hagyott halálában, mert nem bírta végignézni haldoklását. Végül Tyler és Saju együtt mentik ki a srácot Dakka veszélyes forgatagából. Abból a forgatagból, ahol minden alvilági figura, sőt rendőr is, a helyi bandavezérnek, Amir Asif -nek dolgozik. A figura alakítója, Pryanshu Painyuli az IMDb stáblistáján a 27. helyen szerepel, pedig kábé a második-harmadik legfontosabb karakter az övé, lévén, hogy a sztoriban ő a fő gonosz.

Ami negatív kritika, az részben az alaptörténettel kapcsolatos, részben a forgatókönyvvel. A sztori alapvető hiányossága, hogy a hatalmas felhajtás legfőbb okát nem nagyon tudjuk meg: miért is annyira fontos Ovi? A rivális banda miért rabolta el? Mit akartak vele? Zsarolni Ovi apját? De mivel? A forgatókönyv is logikátlan több ponton: például miért nem fizet az indiai bandafőnök, még akár a börtönből is és egyáltalán ki az, miért nem látjuk a film alatt? És a végén miért kell meghalnia Tylernek (ha meghal egyáltalán)? Simán kihozhatnák a fickót, ehelyett 50 méterről csak bámulják a segítségére érkező fegyveresek és bambán nézik ahogyan leszedik. Túldramatizált és értelmetlen. Ugyanakkor nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a nyakon lőtt és a hídról a folyóba esett ex-kommandós túlélte az egészet. Filmes körökben már hallani, hogy lesz második rész, így előrelátó, hogy nem tették egyértelművé Tyler halálát.

extraction3.jpg

Pozitívum a sok jól megcsinált verekedés, harci jelenet, illetve a lendületes pörgő rendezés. Dicséret és elismerés Hemsworth alakításáért is, aki komolyan vette a forgatást és legjobb formáját nyújtva kitett magáért. Nagyon jól kiválasztottak a helyszínek - a bangladesi nyomornegyed házai, utcái - melyek átélhető közeget adnak az akciók számára. Értékelésünk erős 75%.

75_1.jpg

Részletesebben nézve: alapsztori: 60%, rendezés: 75%, színészek: 80%, látvány: 90%. Összesítve: 75%. Leginkább az akciófilm-rajongóknak, a John Wick és Raid kedvelőknek ajánlom. Nekik egyszer mindenképp látniuk kell, bár mivel NETFLIX filmről van szó, nem olyan egyszerű a "beszerzése".

FB oldalunk itt érhető el  

logo_kritikusa.jpg

2020.05.11.13:31

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr7715680532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solo_ 2020.11.26. 11:56:07

Nagyon pörgős film, tele ügyes akciójelenetekkel, bunyókkal, lövöldözős üldözésekkel. És közbe a sztori sem rossz. Nálam sokat tett az egészhez, hogy egzotikus terepen játszódik a cselekmény, Bangladesben. Legalább fél tucatszor megnéztem.
süti beállítások módosítása