Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

Szótár

2019. május 20. - Editor_

Szótár filmekhez, Hollywoodhoz, a filmiparhoz, mozgóképhez. Folyamatosan bővíteni tervezzük, úgyhogy türelem, valszeg lassan fog haladni a dolog. Kivéve, ha segítesz. Mert ezt simán megteheted, ha írsz nekünk: kritikux@gmail.com 

B-movie: Alacsony költségvetésű, másodvonalas film, melyben többnyire nincsenek magas gázsijú sztárok és költséges jelenetek, viszont az ide sorolható filmek gyakran jelentős bevételeket tudnak generálni.

Blockbuster: jelentős anyagi sikert biztosító film. Jellemzően az USA-ban 100 millió dollár feletti bevételt elérő filmeket hívják blockbuster-nek. Ilyenek például a képregényhősökre építő filmek.

Cameo: Egy híres és ismert színész által játszott apró szerep, egyfajta beugró, melyet a rendező/alkotó iránti tiszteletből vállalnak el. Sok esetben ilyenkor önmagukat játsszák el a híresebb színészek, sportolók, politikusok.

CGI (Computer Generated Imagery): Számítógép használata különleges effektusok létrehozásához a filmélmény növelése céljából.

Crossover: Amikor egy sorozatban egy másik sorozat szereplői tűnnek fel.

Cyberpunk: A science fiction (sci-fi) egyik válfaja, mely a jövőben játszódik, és nagyvárosokat ábrázol jellemzően szegénységben illetve pusztulásban. Üzleti vállalkozások és utcai bandák uralják a környéket, miközben robotok, számítógépek és az információtechnológia egyéb elemei lendítik előre a történetet. A cyberpunk egyik tipikus példája a Szárnyas fejvadász.

filmkritikus (critic) = olyan személy (hivatásos újságíró vagy blogger) aki jártas a filmekben és a dramaturgiában, sok filmes alkotást néz és ezekről rendszeresen készít jól megfogalmazott elemzéseket, kritikákat. A világ egyik leghíresebb kritikusa Roger Ebert (1942-2013) volt, Magyarországon pedig jelenleg is aktív filmkritikus például Rusznyák Csaba és Kovács Gellért.

Flashback: Emlékkép, visszapillantás, visszatekintés. A film valamely jelenetébe beillesztett a cselekmény múltbeli eseményeit elbeszélő képsor. Sokszor átértelmez, vagy más nézőpontból világít meg egy – egy lényeges motívumot, máskor a történet megértéséhez nélkülözhetetlen háttér információkat tartalmaz.

franchise = a filmvilágban egy olyan szerződéses kapcsolat a filmkészítők között, mely azonos külsőségekben, tartalomban vagy egyéb jellemzőkben írja elő (határozza meg) egy-egy film folytatását, új részekkel való bővítését.

Geek = A geek (ejtsd: gík), vagyis kocka, kockafej, a mama kedvence, aki átlagon felül ért a számítástechnikához, szuperintelligens, és meglehetősen előnytelenül öltözködik. Általános meghatározásként azt mondhatjuk, hogy a geekek olyan túlzottan intellektuális beállítottságú emberek, akik egy adott terület megszállottjai, így hatalmas ismeretanyaggal rendelkeznek az adott témáról. Az öltözködésük is egyedi, korábban inkább kinevették őket miatta, mára divattá vált „kockának öltözni”. Ez pedig egy kicsit ellentmondásos, hiszen egy valódi geek számára az a fontos, hogy a ruha, amit hord, kényelmes és praktikus legyen, vagyis mindegy, mi az, egyáltalán nem érdekli az aktuális trend. Jellemző ruhadarab esetükben a kockás ing, a szakadt, divatjamúlt cuccok, a kinyúlt pulóver, a vastag keretes szemüveg, a tornacipő – és ehhez a legmodernebb és legmenőbb kütyük lapulnak a zsebükben.

Hipszter = A hipszter egy nemzetközi kifejezés, azokat a középosztálybeli, urbánus fiatalokat jelöli, akik egységes szubkultúrát alkotnak összetett ízlésvilágukkal, különc viselkedésükkel, a mainstreamtől távol álló divatukkal. Használják rájuk még az „alternatív” kifejezést is, mivel például zenei téren is inkább az alternatív, indie vonalat követik.

jumpscare = olyan jelenet (rendszerint horrorfilmekben), mely hirtelen ijeszti meg a nézőt (így az szinte megugrik székében) TOP 10 jumpscare

Nerd = Az angol „nerd” szó hasonló jelentéstartalommal bír, mint a geek. Általában fizikailag kevésbé vonzó, de intellektuális kinézetű emberre használják, ezért gyakran zárkózott és a tanulásba/számítógépezésbe menekülő embert jelent. Magyarul talán a könyvmolynak lehet megfeleltetni. A geek és a nerd között általában az a különbség, hogy a geek ért a számítástechnikához, a nerd pedig nem.

Prequel: Előzményfilm, előzménytörténet.

Rape:  A horror egyik alkategóriája. Általában megerőszakolt nők bosszúfilmjeit gyűjtik ez alá a jelző alá.

Reboot: Egy már létező történet újragondolása, amelyben eltérhetnek az eredeti történettől.

Roast: Magyarul égetés; amikor meghívnak egy megosztó személyiséget egy műsorba és kínos eseteit veszik elő, égetési céllal szórakoztatva a nézőket.

script = forgatókönyv, vagyis játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített alapanyaga.

scene = filmjelenet

Sitcom: Szituációs komédia, amelyben képtelenebbnél képtelenebb helyzetekbe kerülnek a főhősök, aminek persze nevetés a vége.

Slasher: A horror egyik alkategóriája, amelyben általában mindenféle motiváció nélkül random módon gyilkolásszák le a szereplőket.

spin-off = ’mellékhajtás, oldalhajtás’ Rendszerint egy már elkészült (és/vagy folyamatosan bővülő) sorozat, filmes franchise egyik karaktere köré rendezett, fősodort kiegészítő, önmagában is egésznek tekinthető alkotás.

Teaser = rövid előzetes, melyet általában már a film megjelenése előtt hónapokkal bemutatnak. Célja, hogy felkeltse a film iránti érdeklődést. A teaser-ek általában rövidebbek mint a trailer-ek, melyek jóval többet mutatnak be a film cselekményéből.

Treatment: egy film történetének részletes összefoglalója cselekménnyel és szereplőkkel leíró formában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr4814839396
süti beállítások módosítása