Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

Minden idők legjobb magyar filmje: a Tizedes [13.]

2019. március 31. - Editor_

Mindig jelentős szubjektivitást tükröznek a "legjobb" kitétellel kezdődő kategorizálások, ám ezúttal valóban sokak véleményét tükrözi a "minden idők legjobb magyar filmje" megnevezés győztese: az 1965 -ös Tizedes meg a többiek.

tizedes1.jpg

 

A film elkészítésekor már három tucat film megrendezését is a háta mögött tudó, akkoriban már 60 éves "veterán" Keleti Márton, kétségtelenül remekművet alkotott, amikor lezárta a film utolsó forgatási napját. A végeredmény ugyanis egy egészen kivételes vígjáték lett, mely innentől 54 éven keresztül (egészen napjainkig) és valószínűleg még nagyon-nagyon sokáig (amíg csak élnek planétánkon magyarok) sikert, sikerre halmozott és vált generációk kedvencévé. Az olyan mondatok, mint "az oroszok már a spájzban vannak" szállóigévé váltak és mindenki ismerte a legfőbb karaktereket is: Molnár Ferenc tizedest, Gálffy Eduárd zászlóst, Albertet a jópofa inast, Grísát az orosz szökevényt (de még a mellékszereplőket is, mint Dunyhás testvért, a kövér nyilast). 

Ezt a filmet szinte mindenki ismeri, mindenki szereti és címe mindig felmerül, ha bárhol is a legjobb magyar filmekről esik szó. Mi lehet titka, mitől tartjuk annyira jónak, mi mindannyian?

tizedes2.jpg

A sztori lényege

 

A film alaptörténete meglehetősen egyszerű: a második világháborús Magyarországon vagyunk, a szovjet front megérkezése utáni időszakban (1944 végén/1945 elején), ahol adott egy tizedes, bizonyos Molnár Ferenc (Sinkovits Imre), aki meglépve egységétől (a zsolddal együtt) épp a harcok elől próbálja magát meghúzni valahol. A ravasz, minden hájjal megkent katona, oldalkocsis motorral, teljes ellátmánnyal (kenyérrel, szalámival) és egy hamis futárigazolvánnyal menekül valahol a vidéki utakon. Közben vetődik el egy vidéki kastélyba, ahol összefut a szintén szökevény Gáspár Imre (Kozák László) és Fekete György (Szabó Gyula) katonákkal, illetve Gálffy Eduárd zászlóssal (Darvas Iván) akik innentől követőivé és csapattársaivá válnak a további bujkálásban. Melléjük csapódik egy véletlennek köszönhetően Szíjjártó István kommunista munkaszolgálatos is (Pálos György), akit Suhajda Pál őrmester (Bánhidi László) abban a hiszemben ad át nekik, hogy a szökevények a rohamegység tagjai. Az így már 5 fősre bővült kis csapat később 6 tagúvá válik, amikor egy német SS tiszt (Márkus László) vezette náci különítmény által megszállt tanyán megtalálják az ott rejtegetett Grísa nevű orosz tizedest (Cs. Németh Lajos). Ekkor hangzik el a film leghíresebb mondata is: "... az oroszok már a spájzban vannak".

tizedes3.jpg

Visszatérnek a kastélyba, de miközben dőzsölnek Molnár Ferenc tizedes élelmiszerkészletének köszönhetően, a villában felbukkanó SS tiszt elől is bujkálniuk kell. Ezt azonban sikerrel megússzák, az Albert által megmutatott rejtekhelyeknek köszönhetően. A tizedes később Szíjjártóval együtt hazaviszi az eddig vele tartó szerelő fiút, de visszafelé orosz csapatokba futnak. Miközben megússzák a találkozást, Molnár elmeséli háború utáni terveit: egy szerelőműhelyt akar nyitni az ellopott zsoldból (benzinkúttal kiskocsmával). A beszélgetés után a tizedes Szíjjártónak is ad egy hamis futárigazolványt (szintén Molnár tizedes névre kiállítva), majd elválnak útjaik: Molnár visszatér a villába, Szíjártó pedig más útvonalon menekül tovább. A tizedes szerencséje azonban ekkor végetér: a kastélyban rendszerhű nyilasokat talál, akiket Barokányi főhadnagy (Ungváry László) vezet. A nácikhoz lojális tiszt előtt ugyan először még kivágja magát, ám később, amikor elfogják a szintén Molnár néven menekülő Szíjjártót is, kiderül minden. Az ítélet: megszégyenítés és kivégzés azonnal, a kastély kertjében. A katonaszökevény társaságot és Albertet is felsorakoztatják a kivégzőosztag előtt, ám ekkor visszatér Molnár szerencséje: a nyakában hordott gránátokba rejtett zsoldpénz elővétele közben egy éles gránátot tud a nyilasok közé hajítani, így végül mindannyian elmenekülnek.

tizedes4.jpg

A szabadság nem tart sokáig a kis csapat számára: hamarosan szovjet fogságba kerülnek, de itt Grísával találkozva végül elkerülik a komolyabb büntetést. Viszont a szovjetek meg is bízzák őket egy katonai akcióval, amit Molnár tizedes kivételével el is vállalnak. A zárójelenetben Molnár meggondolja magát és mégis inkább társaival tart. Azt kiabálja: "Várjatok, itt hagynátok az eszeteket???"

Mitől zseniális az egész?

 

A tizedes meg a többiek olyan film, mely a humor oldaláról láttatja a háborút, egy harcok elől menekülő katonaszökevény-csapat sorsán keresztül. Sinkovits Imre, mint Molnár tizedes a leginkább meghatározó karakter a filmben és mondjuk ki: zseniális ebben a szerepben. Mintha a figurát rászabták volna. Sinkovits a forgatás idején 37 éves volt, de saját bevallása szerint a háború végén, 16 évesen átélt hasonló "kalandokat", így viszonylag könnyen tudott azonosulni a tizedes karakterével. Ez a bizonyos könnyed azonosulás pedig jól érezhető játékán is. De milyen ember is ez a bizonyos Molnár Ferenc tizedes?

Dörzsölt, ügyeskedő és vagány, a legkevésbé sem a hazafiúi kötelességtől buzgó "mintakatona", ahogyan a 60-as évek politikai (és nemzetközi) légköre azt elvárta volna. Ne felejtsük: 1965-ben még bőven a hidegháború kellős közepén járunk, alig 4 évvel a berlini fal felépítése után. Ezekben az években a vasfüggönytől keletre (így Magyarországon is) a szocializmus iránti elkötelezettség még valamiféle kötelezően elvárt viselkedés- és hozzáállás forma volt. Ehhez pedig a hős háborús katona megjelenítése passzolt volna leginkább (még 1944-es megfeleltetés esetén is, sőt főleg akkor). Molnár Ferenc mégis inkább a természetes emberi viselkedést és az említett uniformizáltságtól való teljes eltérést mutatja azzal, hogy a legkevésbé sem a hősi halál, vagy a haza védelme mozgatja, hanem saját boldogulása és túlélése. A nézők akkoriban és azóta is ezt a természetességet látták / látják alakjában, megszeretve a figurát.

tizedes7.jpg

A tizedes egy szórakoztató karakter, aki a keménység és ügyeskedés mellett tud nagyvonalúan "jó" is lenni: amit például akkor bizonyít, amikor a falusi fiatalokat erőszakkal toborzó nyilast (Agárdy Gábort) kiosztja és Szíjjártóval együtt meghátrálásra kényszeríti. Bár még ekkor is vár némi "ellenszolgáltatást" a falusiaktól (például élelem formájában), amit nyilván örömmel meg is adnak részére. (De azért mégis.) Sinkovits Imre teljes hitelességgel játssza Molnár tizedes alakját, harsány, erőteljes és termetes megjelenéssel, szinte a lényéből fakadó határozott kisugárzással.

Ami a többi karaktert illeti: számomra Sinkovits Imre mellett egyértelműen Major Tamás alakítása a leginkább emlékezetes, hiszen Albertként (mint a kastélybeli inas) egyszerűen felejthetetlen amit csinál. A forgatás idején 55 éves Major kétségtelenül a film egyik legemlékezetesebb figurája. A polgári életben Kovács Dezső nevet viselő, ám lakájként Albertnek szólított öregúr az arisztokrata ház úri életviteléhez hozzászokva, nehezen viseli a szókimondó, nyers és műveletlen katonák folytonos jelenlétét. Ugyanakkor segíti is őket és elnyerik bizalmát is (főleg a tizedes). Innentől sztoikus, higgadt és kulturált "beszólásaival" folyamatosan gondoskodik a nézők megnevettetéséről. Külön pikantériája az egésznek, hogy a bárói családot szolgáló, úrias figurát azzal a Major Tamással játszatták el, aki mindig is hithű és meggyőződéses kommunista hírében állott.tizedes6.jpg

Külön említést érdemel Gálffy Eduárd zászlós karaktere, akit Darvas Iván egészen rendkívüli módon jelenít meg. Nálam ő a film harmadik (bronzérmes) figurája. A zászlós alakja a tipikus, nagy szavak mögé húzódó, de nagy tettekre is kész magyar tiszt archetípusa, aki a háború végét belső önváddal és keserűséggel éli meg. Bár a szökevényekhez csatlakozik, belül bánja is valahol "gyávaságát". Ez az ambivalencia szokatlan feszültséget kelt benne, ami akkor látszódik leginkább, amikor a tanyára menet (ahol Grísával találkoznak) pisztolyt ragad és a bokrokból előrohanva azt kiabálja: "ide lőjetek". Persze akkor még nem tudja, hogy csupán tehenek rejtőznek a bozótosban. Darvas Iván tökéletes a kiábrándult zászlós szerepében. Egyébként is elmondható, hogy ebben a filmben minden színész a számára lehető legjobb karaktert kapja. És ennek megfelelően zseniális is mindenki: Márkus László a mindig éhes SS főhadnagy, Pálos György a kommunista munkaszolgálatos, Ungváry László a nyilas tiszt, Kozák László és Szabó Gyula pedig a tizedessel tartó katonaszökevények bőrében.  

tizedes5.jpg

A forgatás helyszíne egyébként a tóalmási (Pest megyei) Almássy-kastély volt (legalábbis a külső helyszínek megjelenítésénél), ám maga a forgatókönyv (melyet Szász Péter készített) nem tér ki arra, hogy a sztori szerinti vidéki kúria pontosan hol is fekszik. Többnyire "tóparti kastélyként" emlegeti mindenki.

A tizedes meg a többiek a legjobb valaha elkészített magyar film és nem csupán azért, mert ma, 2019-ben is élvezetes bárki számára, vagy mert a szereplők a nekik leginkább megfelelő karaktereket játszhatták benne, hanem mert valami olyan elemi erővel sugározza a vidámságot, a pozitivitást és életszeretetet, ami szinte egyedülálló hazánk filmtörténetében. De tovább is fűzhetjük a gondolatot: ez a vígjáték megmutatja számunkra, hogy a mélabús és szerencsétlennek beállított magyar történelem vészterhes korszakai is ábrázolhatóak könnyed vidámsággal, elfelejtve a ránk annyira jellemző hungarikumot, az örök szomorúságot. Értékelésünk:

95.jpg

Alapsztori: 100%, rendezés: 95%, színész-teljesitmények: 100%, látvány: 85%.

FB oldalunk itt érhető el!

A film MAFAB adatlapja itt olvasható

logo_kritikusa.jpg

2019.03.31.(22:22)

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr614729649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2019.04.01. 16:40:36

- A folyónál lőnek...
- Azt mondták sohase jutnak el ide
- Eljutnak ezek ide fiam, ahogy mi is eljutottunk a Donig, ... csak ez egy kicsit kínosabb...

Zizi6785 2019.04.01. 16:43:27

A film alapjául szolgáló regényt DOBOZY IMRE írta. Ez talán belekerülhetet volna.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.04.01. 16:52:31

Annyival árnyalnám a képet, hogy a háborús katasztrófahelyzet tragikomikus, avagy groteszk láttatatása mellett a sztoriban épp kellő súlyt kap a drámaiság, a helyzetek vészterhes kicsengése. Ez éppen hogy a film rendezettségét, azaz a rendezést/rendezőt dicséri - megérdemelheti ő is a maximális pontszámot. Pusztán a "háború mint blődli" beállítás nemigen eredményezne effajta időtálló remekművet

Fortress_ 2019.04.01. 18:26:13

@Zizi6785: Dobozy Imre egy drámát irt Nyílt parancs címmel, de ezt Szász Péter teljesen átirta es a film az ő verziójára épül. Így A tizedes meg többiek sokkal inkáb Szász Péter műve.

Petrus Rosidus Maximus 2019.04.01. 20:45:51

Ezüstérmes a Hyppolit a lakáj, bronzérmes a Tanú, negyedik az Indul a bakterház, ötödik a Kontroll. Nálam legalábbis.

satie · http://321.hu/sas 2019.04.01. 21:23:42

azt hittem április tréfa, ez a "sokak szerint", olyan, mint a meki :) sokak és a szakemberek szerint, áttekintve a magyar film több, mint 100 évét és csaj a nagyjátékfilmeket tekintve! A Hannibál, a Kis Valentinó meg ilyenek teszik világhírűvé a magyar filmet. Személyes kedvenceim között van még Jeles András több alkotása, Szabó Ildikó: Gyerekgyilkosságok és még hosszan lehetne sorolni a sokak szerint minden idők legjobb magyar nagyjátékfilmjeit, amik legalább ennyire megérdemelnek legalább ilyen minősítéseket :)

The Critic 2019.04.01. 21:28:34

@satie: Akkor a te jelöltjeid is "sokak szerint" jók, ugyebár. Vagy te végeztél 10 ezres mintavételre épülő felmérést három tucat filmesztéta bevonásával? :-)

Kelemanus 2019.04.02. 00:20:50

Akkor most mindenki a neki legjobban illő karaktert jatsza el vagy azt ami hozzá a legkevésbé passzol?
Ilyeneket söntsünk már el előre ha poszt lesz.
Egyebkent tenyleg jo film, de nem a legjobb.
Van sok hibaja is, ennek ellenére szerethető, de nem etalon, főleg a nem kortars nezoknek.
Nekem valahogy mindig olyan erzesem volt ezzel mintha nem film hanem szinhaz lenne a nagyobbik része. Nekem ez nem előny.

Nietzsche__ 2019.04.02. 05:39:53

@Kelemanus: Most akkor tudsz szöveget értelmezni vagy nem? Ilyeneket döntsél már el, mielőtt hozzászóldz egy poszthoz!

ötköb 2019.04.02. 07:21:58

"Mi már megadni sem tudjuk magunkat !" hangzik el Sinkovitstól az örök érvényű mondat, mikor a fehér zsebkendőt lobogtatva bújnak meg a rohamozó oroszok elől a romok között.
Amúgy Grisa nem katonaszökevény,( vajon mi lenne a sorsa, amikor visszatér az övéihez) hanem egy sebesülten bujkáló baka, akit az erdész bújtat és akibe véletlenül botlanak a nevezetes spájzban.
De a film egész egyszerűen megunhatatlan, minden kockája telitalálat. Én az elmúlt 55 év alatt legalább 30-szor láttam, de mindig újra és újra megnézem és nagyon jókat nevetek rajta.

fátum 2019.04.02. 09:10:04

Az egyik legjobb magyar film. Bármikor véletlenül belekapcsolok, ott ragadok. Nem csoda, hogy olyan jól sikerült. Az említett Dunyhás testvért sem akárki játssza. Szendrő József, aki előtte már kb. 3 évig Debrecenben színházigazgató volt - olyan színészekkel, mint pl. Latinovits Zoltán, de Hofi Géza is orr nevelkedett a kezei alatt - majd Szegeden főrendező, de beállt ide huszadik kis nyilasnak. A 'világhírűvé tevés' nem igazán mérvadó, mert ez a film nagyon magyar. Nehezen dekódolható másoknak.

xyyyxyxyyxyxyyx 2019.04.02. 09:40:00

"Ezt a filmet szinte mindenki ismeri"

0-tól 20 éves korig szinte senki nem ismeri. De talán 25-ig sem.

Ernő Koska 2019.04.02. 09:43:15

Zseniális film - és nem akar többnek látszani, mint ami - egy szatíra a magyar háborús valóságról. Ezt a háborút (is) csak meg akarták úszni az emberek, életben akartak maradni, túlélni a borzalmakat. És ezt olyan magyarosan, humorosan vitték filmre, mint senki a világon. A színészek is zseniálisak, valóban még a legkisebb szerepben is színészóriások vannak - pl. Szendrő József, Bánhidy László, Horváth Tivadar stb. Hol vannak ma már csak megközelítőleg ilyen színészek, ilyen karakterek?! Ja és csak megjegyzésként, az egyik pesti moziban (sajnos nem tudom a nevét) a 60-as években egy évig folyamatosan játszották a filmet!!! Ez a film tartja a nézőcsúcsot valami 6 millió nézővel!

advocate1 2019.04.02. 10:21:39

Korszakos mű az biztos! Szerencsére sok jó Magyar film van de ez mindenképpen dobogós! A személyes kedvencem a Csapd le csacsi! Valószínűleg a koromnál fogva, tekintve, hogy a módszer váltás idején lettem "nagykorú" és nekem a filmbeli karakterek nagy jól vissza adják azt a káoszt ami akkor uralt mindent. (az identitás zavaros rendőrtől, a talajt vesztett munkásőrig, a megélhetést kereső friss házasok stb.) kiváló színészi játékkal. Milyen kár, hogy Pap Vera már nincs közöttünk, és sajnos Törőcsik Mari is sokat betegeskedik...

advocate1 2019.04.02. 10:25:28

@Ernő Koska: Teljesen igazad van, ami szereplő gárdát illeti! Régen a szerepeket "színészek" játszották, ma elég egy VV "x" meg egy Éjjel Nappal "y" nulla színészi tudással...

The Critic 2019.04.02. 11:44:22

@xyyyxyxyyxyxyyx: Tévedsz! A fiatalok is szeretik! Legfeljebb a te ismerettségi körödben nem.

xyyyxyxyyxyxyyx 2019.04.02. 12:29:59

Persze, persze, szeretik, sőt, szerintük is ez a legjobb magyar film... :-)

Terézágyú 2019.04.02. 13:00:56

@fátum:
"Szendrő József, aki előtte már kb. 3 évig Debrecenben színházigazgató volt - olyan színészekkel, mint pl. Latinovits Zoltán, de Hofi Géza is orr nevelkedett a kezei alatt - majd Szegeden főrendező, de beállt ide huszadik kis nyilasnak"

Hááát sajna nem volt nagyon sok választása, mert hiába volt jó szinész és komikus - főszerepet nem kapott, nem írtak neki sose... Mint ahogy sok más jó színészünknek sem...

fátum 2019.04.02. 15:49:17

@Terézágyú: Azért a 20. kis nyilas és a főszerep között van átmenet. Előtte is utána is játszott sokkal jelentősebb mellékszereplőt sok filmben. Korábban játszott ő címszerepet többet is, de akkoriban már nehéz lett volna főszerepet szabni rá a kora és a testmérete miatt is. :-)

Terézágyú 2019.04.03. 13:25:02

@fátum:
Jó, akkor kötözködjünk.
Dunyhás testvér szerepe NEM a "20. kis nyilas"

A főszerepnél mióta számít a kora és a testmérete???? Miért ne lehetne egy vígjáték főszereplője egy túlsúlyos ötvenes pasas???????

De nem írtak rá szerepet, mint ahogy szinte egyik nagy komikus színészünkre se. Kabos Lászlónak is egyetlen főszerepe volt, Kazal Lászlónak egy se(?), Alfonzó is elbírt volna egy főszerepet stb. stb. stb.
De nem kaptak.

fátum 2019.04.05. 07:26:42

@Terézágyú: Nyilván azért, mert ki akartak szúrni velük, persze.

Aetius_ 2019.04.06. 11:47:46

A régi magyar filmek közt ritka az olyan, amelyik nem vontatott és unalmas mai szemmel nézve. De a Tizedes élvezhető most, 2019-ben is. Nekem nagy kedvencem.

Zizi6785 2019.04.06. 13:23:57

@Jericho 1: Olvastad Dobozy könyvét? Mert én igen. Teljesen visszaköszön a filmben minden mondata. Csak a vége más, hozzátették a fogolytáboros részt.

Fortress_ 2019.04.06. 15:30:34

@Zizi6785: Hát én nem vettem észre, hogy visszaköszönne bármi is. Eleve az egy dráma, míg a film egy vígjáték. Hogy csak a legalapvetőbb különbséget említsem.

Zizi6785 2019.04.06. 18:29:25

@Jericho 1: Tehát akkor nem olvastad. Nem késő még

Fortress_ 2019.04.06. 18:43:38

@Zizi6785: Szerintem ezt magadnak mond, mert úgy gondolom te sem olvastad. Dobozy ugyanis két művet jegyez a témában. Az egyik címe: Nyílt parancs, amelyet sokan a Tizedes eredeti sztorijának gondolnak (de nem nagyon egyezik vele, ott ugyanis maga a tizedes is mellékszereplő). Ez egy dráma, amit nem hiszem, hogy te regényként olvashattál bárhol is. A másik műve Dobozynak valóban egy regény, de ha megnézed ennek keltezését, az 1975, vagyis bőven 10 évvel a film UTÁN írta. Nézz utána nyugodtan. EZT olvashattad ugyan, de gondolom azt tiszta, hogy a film nem készülhetett ebből, ha egyszer 10 évvel a film után született! :-)

Zizi6785 2019.04.06. 19:11:53

Tehát Dobozy átírta a saját drámáját a film forgatókönyve alapján? De akkor miért nem egyezik a vége is?

Fortress_ 2019.04.06. 19:49:13

@Zizi6785: Tényleg ez a helyzet. De az eltérést a végén én sem értem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2022.03.29. 13:52:18

@Terézágyú: No, így három évvel később: azért Alfonzóhoz hozzánőtt Bagaméri Elemér, az elátkozott fagylaltos.
süti beállítások módosítása