Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

Robin Hood 2018-as változatban, modern külsőségekkel [24.]

2019. május 15. - Editor_

Az angol mondák világának hőse, a XII. század végén és a XIII. század elején élt Robin Hood alakja már több író és művész fantáziáját megmozgatta. Bár még ma sincs bizonyíték arra, hogy a gazdagok vagyonát erőszakkal elkobzó és a szegények közt szétosztó, (közben embereivel a sherwoodi erdőben tanyázó) bandita valóban létezett e - és nem pusztán egy kitalált népi hősről van csupán szó - sokakat foglalkoztatott az elmúlt 100 esztendőben alakja. A történészek megosztottak a kérdésben: egyesek kétségbe vonják a 800 éves mondák valóságtartalmát, mások hiszik, hogy lehetett hasonló igazságosztó a középkori Angliában. Mike Loades hadtörténész szerint például az 1200-as évek Angliájában igenis létezhetett olyan figura, aki szembeszállt az igazságtalan helyi "kiskirállyal". (Létezésére talált forrásokat is.) 

robin_hood.jpg

Ami biztos: Robin Hoodról az ősi mondák alapján készültek könyvek (Howard Pyle), színpadi alkotások, rajzfilmek és idővel filmek is. Összesen hét rendező is nekifutott a sztori feldolgozásának (ha a paródiákat, sorozatokat és rajzfilmeket most nem számítjuk). A legelső volt az 1938-as, Kertész Mihály rendezte, Errol Flynn-verzió, majd következett az 1976-os Rchard Lester rendezés (Sean Conneryvel és Audrey Hepburnnel, "Robin és Marian" címmel), illetve az 1991-es, John Irvin által elkészített, Patrick Bergin - Uma Thurman által eljátszott változat. Sikert aratott még a szintén 1991-es, Kevin Reynolds által rendezett, Kevin Costner -es film is, de ezt hosszabb szünet követte (csak a kanadaiak próbálkoztak közben, 2009-ben egy gyengécske adaptációval: "A sherwoodi erdő titka" címmel). Majd következett 2010, amikor a nagy Ridley Scott vette kezébe Robin Hood alakját. Ő már a tapasztalt Russell Crowe - Cate Blanchett párossal készítette el a maga változatát. (Ami mellesleg elég ütősre is sikeredett.) Végül a legújabb kísérlet: a 2018-as, Otto Bathurst rendezte film lett, sajátosan modern verzióban, a Kingsman filmekből ismert Taron Egerton főszereplésével.

Az összesen hét változat közül két film emelkedik ki: a Kevin Costner által megjelenített Robin Hood (1991) és a Ridley Scott rendezte 2010-es változat.

Ami a 91-es Robin Hood -ot illeti: Kevin Reynoldsnak sikerült megtalálnia az akció-humor-hihetőség hármasában azt az arany középutat, amely végül a siker záloga lett. Sokat dob az egészen Morgan Freeman is és az a tény, hogy a végeredmény egy pörgős, akciódús, élvezetes kalandfilm lett, olyan kitűnő szereplőkkel, mint Alan Rickman, Christian Slater és a Mariant szexisen alakító Mary Elizabeth Mastrantonio.

A Ridley Scott - Russell Crowe fémjelezte 2010-es részt illetően a lényeg: a film komolyan veszi önmagát, izgalmas, véres, kőkemény és hihető egyszerre, remek alakításokkal. Ugyanakkor hiányzik belőle a Kevin Costner féle verzió könnyed stílusossága és játékos kaland jellege.

De nézzük most a legújabb, tavaly készült változatot: A 2018-as Robin Hood megtekintésekor a legelső, ami az embernek feltűnik, az a ruhák, helyszínek, épületek oda nem illő kor-besorolása. Ha elfogadjuk ugyanis azt a történész vélekedést, hogy Robin Hood éppen akkoriban élt (már ha létezett egyáltalán), amikor Oroszlánszívű Richárd uralkodott (1157-1199), akkor a film karaktereinek XII. századi ruhákban kellene "pompázniuk" és a házaknak, eszközöknek is illene ezt a kort megidézniük. Ám sajnos a script készítői és Otto Bathurst rendező láthatóan nem nagyon gondoltak erre. A szereplők lazán mai cuccokban jelennek meg és nagyon ritka az olyan képbeállítás (háttér, épület, eszköz, fegyver vagy ruhaviselet ... stb), mely csak nyomokban is emlékeztetne bennünket arra, hogy a legsötétebb középkorban járunk. Abban a korszakban, amikor az emberek koszos, szürke, barna ruhákban jártak (a ruhák festése ugyanis csak később jelenik meg), koszosan, rossz fogakkal élték mindennapjaikat és kajibákban tengődve, fa eszközökkel étkeztek. Ehhez képest például a fő-gonosz nottinghami bírót alakító Ben Mendelsohn divatos, mai szabású bőrzakókban látható a legtöbb jelenetben.

A film cselekménye nagyjából követi a korábbi filmek sztorijait: adott egy angol nemes, bizonyos Robin of Loxley, (Taron Egerton) aki a Szentföldről hazatérve (ahol keresztesként harcolt) a népet sanyargató notthingami bíró (Ben Mendelsohn) ellen fordul. Robin vára tönkrement, a bíró lefoglalta vagyonát, így nem csak a népéért, de személyes okból is bosszút esküszik Segítője egy mór (Jamie Foxx), aki vele tart Angliába és mindenben támogatja. Szerelme Marian (Eve Hewson) azonban - mivel azt hiszi, hogy Robin meghalt a Szentföldön - közben egy másik férfi, Will Scarlet (Jamie Dornan) párja lett. Robin azonban emelt fővel küzd: szembeszáll a bíróval és rengeteget rabol tőle, amit aztán a népnek adományoz. Jó tetteiért el is nyeri jutalmát: a nép vele lázad és Marian is őt választja.

Ami az eltéréseket illeti: ezúttal Robinnak nincs csapata, pusztán a mór segítőre számíthat, Marian pedig nem a bíró kiszemeltje, hanem Will Scarlet barátnője. [Reynolds 1991-es verziójában, Skarlát Will (Christian Slater) Robin féltestvére és elárulója.] Zavaros, hogy a bíró a néppel mindent megvitatva, mégis önkénnyel vezeti a települést, miközben szó sem esik arról, hogy normann előkelő, aki a király távollétében sanyargatja a lakosságot.

Tom Egerton sajnos nem elég karizmatikus a karakterhez, főleg ha például Errol Flynn, Russell Crowe vagy Kevin Costner alakításait vesszük alapul. Mondjuk ezúttal maga a karakter sem túl erős: a Szentföldön simán legyőzi Robint a keresztesek egy másik lovagja és hazatérve a mór harcostárs (akit némi képzavarral ő nevez el Little John -nak) szintén leiskolázza az íjászat terén. (Pontosabban ő ad íjászat leckéket az angolnak.) Apropó ijászat: a Robin Hood kultusznak mindig is része volt, hogy Robin és csapata mágikus ügyességgel bánik az íjjal, a filmben azonban az szentföldi muszlimok is jeleskednek ezen a téren, legalább annyira, mint a britek (ami történelmileg nagyon nem stimmel). Robin kivételes ijász ügyessége pedig kevés hangsúlyt kap. A sorozatlövő, ijpuskákra pedig nehéz bármit is mondani.

A notthinghami bíró katonái egyszerre Star Wars, Trónok harca és Beavatott látványvilágot idéznek, sajátos mixként. Az akciójelenetek néhol látványosak és pörgősek, de sajnos sok a gagyi és a CGI is. A Mariant alakító, apró termetű Eve Hewson viszont elbűvölő jelenség.

Mindent egybevéve: a 2018-as Robin Hood egy sok stílust, korszakot és ízlést vegyítő, zsenge színészi alakításokat és kevert minőségű akciójelenetet bemutató kalandfilm, ami jócskán elmarad a Kevin Costner nevével fémjelzett eddigi legjobb verziótól (de még a 2010-es, szintén ütős Russell Crowe mozitól is).

60_1.jpg

Értékelésünk: Alapsztori: 65%, rendezés: 60%, színészek: 55%, látvány: 60%. Végső érték: 60%

A film MAFAB adatlapja

FB oldalunk itt érhető el!

logo_kritikusa.jpg

2019.05.15. (22:02)

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr5114828660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.05.16. 18:11:19

Mondjuk a látványos, modern külsőségekkel, gyenge történettel, a mai mainstreamben, meglep valakit? :D

Critic. 2019.05.16. 18:36:16

@ColT: .. hát ja. De azért reménykedni mindig lehet. :-) Ezúttal nem jött be: hozták a mainstream megszokottat.

Négyes_ 2019.05.17. 06:48:56

Érdekes az INDb rangsorolása is:

1938-as Robin Hood: 8.0 pont
Kevin Costner változat: 6.9
Patrick Bergin változat: 5.8
Ridley Scott 2010-ese: 6.7

Critic. 2019.05.17. 06:51:56

@Equalizer.: A legújabb, 2018-as film pedig 5,3 pont mégpedig 40 ezer szavazat alapján

weirdo 2019.05.17. 08:15:09

Volt egy 76-os Robin és Marian is, Sean Connery-vel, Audrey Hepburn-nel és Robert Shaw-val, az sem volt rossz, bár inkább csendes önirónia belőle. Szerettem Michael Praed Robin of Sherwood sorozatát is, hangulatra ez a Costner-féle Robinhoz passzol a végén nagyon szépen nyitva hagyva a sztorit. 84 és 86 között ment, még osztrák tévén néztem:)

Zizi6785 2019.05.17. 09:38:42

Ridley Scott szerintem csúnyán mellényúlt a sajátjával. Nekem az nem jött be. Főleg a vége lett gagyi a tengerparti csatával.

Editor_ 2019.05.17. 10:25:33

@weirdo: Igaz. Ezt a filmet kihagytuk a posztból. Köszi, hogy említetted. (Pótoltuk). Mondjuk akad még Robin Hood film, amit ne említettünk (köztük sorozatok s), de a komolyabb és népszerűbb változatok itt vannak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.17. 23:21:02

"Összesen hét rendező is nekifutott a sztori feldolgozásának"

Az USA-ban? És a többi nem számít? Esetleg nem is létezik? Gyerekkoromban nagyon tetszett a Giuliano Gemma főszereplésével készült olasz mozifilm.

"(ha a paródiákat, sorozatokat és rajzfilmeket most nem számítjuk)."

Tévéfilm is van ám. És szerintem robinhúdost is találhatnánk közöttük.

Recensens 2019.05.18. 00:15:04

@Androsz: Sőt, ... olvastam egyszer, hogy az üzbégek Tarisztán faluban egész jó kis színpadi előadást csináltak Robin Hoodról. Nehogy már margináljuk az üzbégeket. Ők is emberek.
süti beállítások módosítása