Az Ön kritikusa, őszinte és pártatlan véleményekkel

Kritikus

A Star Wars filmek 5 politikai üzenete [27.]

2019. május 25. - The Critic

Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások viszont fokozottabban érvényesítették ezt, ahogyan a válaszreakciók is színes skálát mutattak az elnéző megemlítéstől egészen a felháborodott kommentekig (és posztokig). Vádolták már liberális, baloldali, pacifista, feminista, sőt anarchista és marxista "elhajlással" is a sorozatot, de ha objektíven nézzük: nem kizárt, hogy akad számos "üzenet", mely valóban értéket jelent és egyetértésünkkel találkozik. De nézzük milyen ideákról is van szó. A téma az EP választások "előestéjén" amúgy is aktuális.

starwars_politics1.jpg

1. A parlamentáris demokrácia jobb, mint a diktatúra

A talán legegyértelműbb politikai üzenet a Star Wars kábé minden epizódja alapján az, hogy a Galaktikus Köztársaság és annak parlamentje a demokrácia és béke legfontosabb letéteményese, míg ezzel szemben a főkancellári hatalomátvétel és az ezzel létrejövő császárság (diktatúra) nem  más, mint a gonoszság, elnyomás és kizsákmányolás megtestesülése. Vagyis a franchise hitet tesz a parlamentarizmus mellet és az egyszemélyi vezetés berendezkedése ellen. Amikor Palpatine állandó ármánykodása révén megkaparintja előbb a főkancellári, majd császári tisztséget, a sorozat főgonoszává válik.

2. A bőrszín nem számít

Ha van olyasmi, ami mellett a Star Wars egyértelműen leteszi a "voksát", az a faji megkülönböztetés elítélése és a kulturális, faji, etnikai sokszínűség elfogadása. Az egész Univerzum ugyanis különböző fajok, lények, humanoidok, feketék, fehérek, sárgák békés és egyenrangú egymás mellett éléséről szól, ahol bármilyen lény lehet vezető, vagy a lázadó szövetségben tábornok. (Mint tudjuk Ackbar admirális például a mon calamari fajba tartozik, mégis felső vezető a szövetségben.) Mondhatni az elfogadás, tolerancia és sokszínűség alapérték a Star Wars világában, nincsenek felsőbbrendűek és alsóbbrendűek.

3. A nők egyenjogúak, sőt

Az emancipáció áthatja az egész dekalógiát, jelen van például abban a tényben, hogy a Lázadók Szövetségének egyik legfőbb vezetője egy nő (Mon Mothma) és a kulcsszereplő közt (Padmé Amidala, Leia Organa, Rey, Jyn Erso) egyre inkább a női túlsúly a jellemző. Különösen erős ez az érzésünk a VII. és VIII. epizód után, melyekben Rey a "jók táborának" vezetője és például a Last Jediben a Leia - Holdo admirális párosa szinte nevetségessé teszi a velük "kakaskodó" Poe Dameront. Az is beszédes, hogy az utolsó trilógiában már női főszereplő veszi át a klasszikus részekben megszokott férfi karakterek helyét. Sokak számára mindez már idegesítő feminizmus.

4. A demokráciáért harcolni is érdemes

Fontos és erős üzenet a Star Wars készítőktől az is, hogy a demokráciáért igenis érdemes fegyvert ragadni és bármilyen módon harcolni. Ezt teszi a Lázadók Szövetsége is, majd a legújabb trilógiában a jók tábora. A gonosz birodalmát az egyeduralomra törő, legfőbb diktátor testesíti meg, aki felfüggeszti a demokráciát és birodalmi rohamosztagosokkal nyomja el a galaxis népeit. Az elnyomás ellen lázadni tehát idealizált sőt követendő és hősies dolog. A pozitív karakterek rendszerint lázadók, vagy a demokráciát őrző jedi lovagok.

5. Pacifizmus mindenek előtt

A békevágy és a békéért való harcolás markáns vezérmotívum végig a saga alatt. A Jedi rend például a kezdetektől a béke feletti őrködésért felel, ez létezésének is célja sőt értelme.  A pacifizmus tehát kiemelt ideaként jelenik meg a Csillagok háborúja filmekben, mint ahogyan az azért való küzdelem teszi nemessé a "jók táborának" küzdelmeit. Az egész galaxist háborúval fenyegető militáns birodalom, a Halálcsillag elnevezésű űrfegyverrel tartja sakkban a világ népeit, így ennek a komplexumnak az elpusztítása a legfőbb cél az epizódok egy részében.

Demokrácia, etnikai-faji egyenlőség, női emancipáció és pacifizmus; ezek együttesen a 60-as évek polgárjogi mozgalmaira, illetve a mai idők demokrata-liberális világképére utalnak. A rajongók egy részét irritálják az ilyen irányokba mutató utalások, sőt a világban élő (és hazai) konzervatív-nacionalista, illetve xenofób és vezérkultuszt kedvelő (plusz szélsőjobbos) mozinézők  időnként hangot is adnak - kommentekben, posztokban, cikkekben - nem tetszésüknek. A többiek viszont nem látnak problémát az említett célokban. Ők még tudnak szórakozni is a világhírű és méltán híres űropera epizódjain. A következő rész karácsonykor érkezik, már csak 208 nap addig.

 Facebook-csoportunk

logo_kritikusa_1.jpg

2019.05.25.(14:07)

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusa.blog.hu/api/trackback/id/tr1514860654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2019.05.25. 17:51:11

Kábé tényleg ez a helyzet, a Csillagok háborúja filmek valóban a sokszintű egyenjogúsági törekvések és liberalizmus hirdetői. Van akit ez zavar, van aki mindezt észre sem veszi és van olyan is, aki egyenesen kedveli mindezt a SW -ban.

Persze azért az is igaz, hogy néha kissé már túlzásba esnek ezekkel a dolgokkal mint a 8. rész esetében is. Ott már kicsit sok volt az politikai utalás.

Négyes_ 2019.05.25. 20:10:30

Az emberiség nagy része számára valódi értékek jelennek meg a Star Wars filmekben. Annak dacára, hogy a bolygó lakosságának csupán 15% -a él olyan eszmék közt, melyekről szó esik (mint a demokrácia és esélyegyenlőség).

The Critic 2019.05.25. 20:40:30

@Paracord: A VIII. rész picit tényleg túltolta a biciklit. Legalábbis túl direktben nyomták.

@Equalizer.: Igen ezek széles körben elfogadott eszmék, csupán a Kelet-európai és ázsiai autokráciákban nem annyira népszerűek.

Coyothe 2019.05.26. 00:52:27

Demokrácia, emberi jogok, tolerancia, sokszínűség és elfogadás .. megannyi értelmezhetetlen szójáték az orbánista, ruszomán Magyarországon.

HARP3R 2019.05.26. 17:05:28

Teljhatalomra törekvő vezér, aki képviselőből lesz kancellár, majd diktátor, végül pedig császár. Közben a háttérben szövi a cselt, propagandát nyomat, ügyeskedik. Ő a sötét nagyúr, aki ellen a a demokráciát védelmező jedik és ellenzékiek próbálnak tenni valamit, mindhiába. Ismerős sztori. Érthető, ha bizonyos vezérkultuszt követő rétegeknek nem nagyon tetszik.

midnight coder 2019.05.26. 17:17:23

A Star Wars-ban csak az eredeti sorozat (IV-V-VI) ami értékelhetõ, a többi kb. hasonló színvonalú hulladék mint a Trónok Harca utolsó évada. Van (volt ?) ezzel szemben egy könyves Star Wars univerzum, ami klasszikusokkal jobb mint a filmek. Konkrétan Timothy Zahn könyveire gondolok. Na, az már tényleg felvet pár érdekes gondolatot és messze nem annyira buta és egysíkú mint a filmek.

Amúgy Pl. az 1. már eleve kérdéses. Igen, a Birodalom valóban gonosz. De kicsoda is Leila ? Igen, hercegnõ. Egy Bail Organa nevû diktátor nevelt lánya.

Ad Dio 2019.05.26. 17:25:07

Az első 3 SW szórakoztatott. Tudtam azonosulni a szereplők motivációival, a történet beszippantott, a politikai üzenet pedig teljesen el/befogadható volt. Az utána következő részeken egyre jobban átüt a népnevelő szándék. A történetek egyre bugyutábbak, a jellemek paródia jellegűek. A kötelező szinesbőrű, illetve nő (várom már a meleg dridot) karakterek nem hitelesek, de legalább erőltettek (amennyire Leia eredeti volt, annyira nem az Lukereloaded Rey).

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2019.05.26. 17:32:59

Szamomra mindig azt uzente a Csillagok haboruja, hogy a diktatura jobb, erosebb, menobb.

Egy jo kis diktaturaban, siman agyon lehetne verni a libsiket az utcan, most meg baszakodni kell veluk a valasztasokon. Persze igy is agyononverjuk oket, de nekem jobban tetszene valasztas nelkuli verzio.

Coyothe 2019.05.26. 17:44:36

@Épüljön STADION a CEU helyére..: Gyere verj agyon engem. Szervezzük meg. Egy agyonverhető lipsinek itt vagyok én. De sportszerűen (ne sunyi Fidesz módra) hanem egy az egy ellen.

paráznabillegető 2019.05.26. 17:48:58

@Épüljön STADION a CEU helyére..: . kifelejtetted, hogy az uniformizált birodalmi divat sokkal ízlésesebb, mint a szedett-vedett vagabund liberális.
és hogy menetelni is nagyon szeretsz.

Nietzsche__ 2019.05.26. 17:51:36

@százados: A fideszes alapból gerinctelen. Ne várj tőle sportszerűséget.

Ad Dio 2019.05.26. 17:59:23

@százados:

"De sportszerűen (ne sunyi Fidesz módra) hanem egy az egy ellen."

"Épüljön stadion..." kolléga elmeroggyant. Viszont ha már itt tartunk az "újkori" SW egyik nagy csalódása épp a jedik erkölcsi hanyatlása. Simán rámennek 2:1-ben az ellenfélre ha épp az tűnik "kifizetődőnek".

midnight coder 2019.05.26. 18:54:26

@paráznabillegető: A birodalom igazi letisztult minimalista stílusú volt. Akármelyik skandináv megnyalta volna a 10 ujját utána.

midnight coder 2019.05.26. 19:00:15

@Ad Dio: Nekem az elsõ nagy csalódás az újkori Star Warsokban a szabályok felrúgása volt. Kezdve a midi-chlorianokkal (azok aztán utána szépen el is múltak), aztán a repülõ R2D2 az egyik részben, az egyedileg felépített C3PO akit mindenhol máshol sorozatgyártanak, stb. A mikimajmok által gyártott filmek pedig egyszerûen értékelhetetlenek. Az egyetlen amin csodálkozom, hogy hogy adhatta ehhez a Harrison Ford a nevét.

Von Hermanitz 2019.05.26. 19:10:49

A klasszikus részek (IV., V., VI.) más jellegűek. Később sokkal több politikai utalás jelenik meg a SW filmekben. Ezek egy része frappáns, egy része túl szájbarágós. A Last Jedi-ben pedig már kicsit túlzásba is esnek.

paráznabillegető 2019.05.26. 19:22:56

@midnight coder: hát inkább csak szűk volt a büdzsé! lucas azzal főzőtt, amit ingyé talált... :D
utána meg átment zsugoriba.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2019.05.26. 19:45:16

Azért az SW világában a demokráciának is kiosztanak jónéhány tockost és sallert. Palpatine eleve azért tud hatalomra kerülni, mert a köztársaság vezetése velejéig korrupt. Nagyvállalatok olyan hadseregeket működtetnek, amikkel bolygókat tudnak megszállni. Óriási gazdasági és társadalmi ellentét van a külső gyűrű és a központi világok között, lévén, hogy az (emberi faj által dominált) "belsők" gátlástalanul kihasználják az erőfölényüket az egyéb fajok által dominált "perifériával" szemben.
Persze, maguk a filmek (különösen a III-VI és a mostani VII-XI részek) ebből semmit nem mutatnak be, de az SW világ egyéb történeteiből (képregények, könyvek, rajzfilmek) és a I-III részekből egyértelműen kiderül, hogy ez a demokrácia egyáltalán nem olyan eszményi, mint amilyennek látszik.
Maguknak a Jediknek a szerepe is elég érdekes. Harcos papok, akik bárkit megölhetnek vagy bebörtönözhetnek; akik felett nincs semmilyen demokratikus kontroll. Önkényesen "igazságot" szolgáltatnak itt-ott máshol meg elnézik pl a rabszolgatartást vagy a bűnbandák uralmát. A polgárháború, ami a jedik bukását hozza nem csak a sithek ármánykodása miatt tör ki, hanem azért, mert az ezer éves béke alatt a demokratikus rendszer egyszerűen nem tudott/akart egy sor problémával megbirkózni, így a végén az egész a fejükre omlott.

Én az SW-ben inkább egy figyelmeztetést látok arra vonatkozóan, hogy a demokrácia mint intézmény önmagában nem garancia semmire. Ha nem működtetik jól, ha a társadalom egy jelentős része úgy látja, hogy a rendszer őt nem védi meg és nem képviseli az érdekeit, akkor simán be lehet dönteni és be is fogják dönteni. Az agyonfetisizált intézményrendszer önmagában semmit sem ér, ha nem áll mögötte társadalmi akarat.

Von Hermanitz 2019.05.26. 20:16:59

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: A jedik felett van demokratikus kontroll, mégpedig a köztársaság parlamentje. Nem önkényesen működnek, van vezető testületük, mely folyamatos kapcsolatban áll a szenátussal.

Ami a többit illeti: a SW kiemeli a köztársaság működési anomáliáit (amiket te is említesz), de közben mégis ezt az államigazgatási formát preferálja. És a hibák megmutatásával csak még hitelesebb, hogy bár működhet hibákkal a rendszer, mégis jobb, mint egy egyértelmű önkényuralom, egy diktatórikus császárság.

LúzerMan 2019.05.26. 20:32:42

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
Korrekt összefoglaló.
Amúgy maga bejegyzés is érdekes.

"Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette."

Billy Hill 2019.05.26. 22:54:17

Szerintem az Ep I-II-III nem jöhetett volna létre 2001.09.11 és az ifjabb Bush nélkül. (Off: Nagyon jó film a Vice; féltem tőle Steve Carell miatt, de pont hogy nagyon jó Rumsfeld-et alakít... On: ) Azt pedig a mai napig nem értem, hogy a Klónok támadásában a Bankárklán képviselőjének ábrázolása hogyan mehetett át.

2019.05.27. 09:16:57

@Critic.: NÉP-szerűek azok, csak a NÉP nem tudja érvényesíteni őket.

2019.05.27. 09:18:54

@HARP3R: Az ilyen emberek (?) nem gondolnak arra, hogy egy diktatúrában ők is könnyen ekrülhetnek szopóágra? Mondjuk, elég, ha van egy jobb fekvésű telke. Vagy egy csinos felesége.

2019.05.27. 09:21:36

@Épüljön STADION a CEU helyére..: És mi van akkor, ha egy hasonló forrúfejű a pillanat hevében téged is libsinek néz? Vagy a gazdátok úgy dönt, hogy te mér nem vagy elég hűséges az eszméhez? Elég ezeket magadnak megválaszolni.

chrisred 2019.05.27. 09:29:48

@Edward de Vere: Milyen kontroll volt a Jedi Tanács felett? Nekem úgy tűnt, hogy ők kontrollálják a köztársasági intézményeket. A kapcsolattartás nagyjából annyi volt, hogy tanácsokat osztogattak a politikusoknak, de ez fordítva nem működött, senki sem szólhatott bele, hogy kikből álljon és mit csináljon a jedi rend.

2019.05.27. 09:31:27

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Igen, ilyen, amikor a demokrácia kellékei (intézmények, jogszabályok stb) a kirakatban porosodnak, de igazából nem, vagy nem rendeltetészerűen működtetik azokat. A SW 1-ben pontosan úgy szűnik meg a demokrácia, mint annak idején a Weimari Köztársasagás, Palpattin beszédében még egy Hitler idézet is van (szóval van szájbarágás). De elég megnézni a letünkt népköztársaságokat, szocialista köztársaságokat, demokratikus köztsársaságokat, vagy a mai Oroszországot, de akár hazánkat is, hogy megállapítsuk: a demokrácia és annak látszata között óriási szakadék van.

Von Hermanitz 2019.05.27. 10:23:08

@chrisred: Akkor nem "jól tűnt" vagy nem figyeltél. A Jedi tanács belső ügyeibe ugyan nem szólhatott a parlament (és a főkancellár sem), de a jedik a mindenkori köztársaságot szolgálták. A Köztársaság törvényeit a parlament hozta.

chrisred 2019.05.27. 10:46:44

@Edward de Vere: De, figyeltem, és feltűnt, hogy (bár a háttérben Palpatine lejátéka volt) egy jedi vezető megrendelhet a saját szakállára egy klónhadsereget a Köztársaságnak. És a Szenátusban senki nem mondta, hogy hoppá, mi erről nem is döntöttünk, elfogadták, oké, mostantól van egy hadseregünk.

Von Hermanitz 2019.05.27. 11:25:35

@chrisred: NEM rendelhet meg saját szakállára egy klón-hadsereget egyetlen Jedi sem. Az egész teljesen szabálytalan volt.

Void Bunkoid 2019.05.27. 12:17:33

@midnight coder: c3po egyedi.

A doboz, amiben van, az a szabvány barbibaba-ház, de benne a droid egyedi fejlesztés. Azt is valaki vicces kedvében aranyszínűre festette.

Csak azt nem értem, hogy Darth Vader az őstrilógiában miért nem ismeri fel, hiszen ő maga a c3PO által igen gyakran emlegetett jaj tervezőm, és kb ez volt az egyetlen droid, amit a két kezével fabrikált.

Macropus Rufus 2019.05.27. 12:33:20

"1. A parlamentáris demokrácia jobb, mint a diktatúra"
kár, hogy a filmekből marhára nem jött át az, hogy diktatúra van... Mert szövegbe nyomják, de ennyi. Mondjuk ha minden bolygó olyan lenne mint amilyen világ volt teremtve a 84-ben, akkor átjött volna a lényeg. De így csak a duma szintjén van.
Sőt inkább egyre inkább úgy néz ki, hogy van egy marék kisebbség akik balhéznak (lázadók) és a többségnek pont jó úgy ahogy van. Ha azt nézem, hogy egy egész galaxisban össze tudtak szedni kb. 8 hajóra való embert gyak. a SW4-tól egészen a SW8-ig. Ráadásul a 8. részben meg az egész lázadó bagázs elfér a Falcon fedélzetén....

"2. A bőrszín nem számít"
éppen ezért a lázadók felső vezetése kizárólag fehér emberből áll. (Leila, Mothma, stb..) A változatosság az alattuk elhelyezkedők közt van... A főbb karakterek mind fehérek egy kivétel van Lando: Kenobi, Solo, Luke, Leia, Vader, Tarking, Császár,Beru, Oven stb... Változatosság csak a statiszták között van. Am. mindenki fehér. Kivéve Lando, de az a pc. miatt lett fekete.

"3. A nők egyenjogúak, sőt"
A filmből egyértelműen látszik, hogy a nők képtelenek a problémát kezelni. Igazából a 8. rész végén látszik, hogy ennyit tudtak: egy hajóban elfért az ellenállás. Félre ne értsen senki, nincs bajom a nőkkel, de vannak posztok amikre alkalmatlanok. Egy nő nem igazán jó stratéga. (biztos vannak kivételek)

"4. A demokráciáért harcolni is érdemes"
Hát pont a SW nyolc részéből (+ Rouge és a solo) az jön át, hogy qurvára nem értek el semmit a harccal. SW1-ben még volt demokrácia, aztán 3-ban már nem. És azóta sincs. Évtizedek óta, nincs! A meglátásom szerint a 9. részben sem lesz demokrácia ui. akkor nem lehetne folytatni olyan 1xün a kánont. Szóval a filmből az jön át, hogy nincs értelme.

"5. Pacifizmus mindenek előtt
A Jedi rend például a kezdetektől a béke feletti őrködésért felel, ez létezésének is célja sőt értelme."
hát ez nagyon nem jött össze nekik. Sőt: gyorsan adtak a galaxisnak néhány sith lovagot is
- Yoda képezte Dookut
- Kenobi képezte Vadert
- Luke képeze Rent.
Vélhetően a császárt is valaki képezte, nem lennék meglepődve, ha valami jedi lett volna. Szóval egészen addig jó volt ez a jedi tanács is, amíg az első részből ki nem derült, hogy egy rakat hozzá nem értő alak irányít.

"A rajongók egy részét irritálják az ilyen irányokba mutató utalások, sőt a világban élő (és hazai) konzervatív-nacionalista, illetve xenofób és vezérkultuszt kedvelő (plusz szélsőjobbos) mozinézők időnként hangot is adna"
ebben a szakaszban meg prejudikálsz. Ami igen csak szánalmas, hiszen vagy az van amit te írsz, vagy xenofób vagy...

Macropus Rufus 2019.05.27. 12:46:20

@Void Bunkoid: " Darth Vader az őstrilógiában miért nem ismeri fel, hiszen ő maga a c3PO által igen gyakran emlegetett jaj tervezőm, és kb ez volt az egyetlen droid, amit a két kezével fabrikált. "
egészen prózai a magyarázat: SW4-6 részekben NEM Vader volt az aki anno csinálta a droidot. Ezek szériában gyártott protokoll és tolmács robotok voltak. A 4-6 részekben 1-2 fel is bukkan. Pl. a Bespinen. Vagy az SW4-ben a Leie hajóján van szintén egy ezüst színű. Ezek szériában gyártott robotok voltak.

The Critic 2019.05.27. 12:59:39

@Macropus Rufus: Miért volna prejudikáció annak a ténynek a rögzítése, hogy a SW politikai utalásai irritálják a szélsőjobbosakat. De biztosan én tévedek es direkt tetszik nekik a liberális, feminista, demokrata utalások tömkelege.

segar 2019.05.27. 13:12:26

Hát igen. Mindenféle okoskodás (de tényleg szinte mindenféle) volt már az SW-ról. CSAK arról nem volt még szó, hogy minden (de MINDEN ám!) erőforrások kérdése. A saga-írók tehetségétől a mai csodálatos "világdemokráciáig".
___
Szóval, ha van (akármilyen) anyag, technológia, tudás, történelem, kultúra és gének (férfi-nő-hormon-LGBTQueer), akkor ebből lesz: VALAMI. És az PONT olyan.
___
Amíg a boltban nutellán és sportszeleten cukorbetegesedhetsz, addig nagyjából van forrás arra, ami most körülvesz. A változás lehet lassú, de ha pl. fanatikus muszlimok csapkodják a fejeket az utcasarkon, azt gyorsan észre fogod venni.
___
Végül, nekem az izzadós fekete srác hozta el a reality-t az SW-be. A messzimesszi galaxisban nem találták fel a klímát... És a filmen ez gusztustalan. :|

Macropus Rufus 2019.05.27. 17:11:36

@Critic.: azért mert deklarálta, hogy aki igazából nem érti a dolgot az lehet pl. idegen gyűlölő is. Holott nem. Csak pl. nem ért egyet azzal ami a posztban meg lett fogalmazva. Mondjuk arról, hogy a bőrszín nem számít. Nagyon is számított. Landon kívül egy fekete srác sem volt főbb szerepben. Mindenki fehér volt. (vélhetően pc miatt került bele anno, akár csak most a kis lelkis birodalmi). Az is számított, hogy a nők irányítása alatt semmit nem értek el a lázadók, stb... és ez nem xenofóbia vagy vezérelvűség vagy mitudoménmégmi, hanem egy vélemény. De lehet ellenőrizni, hány fekete volt főszereplő a SW4-6ban meg mit is értek el a nők vezetésével a lázadók mondjuk az SW4-6ban (de lehet nézni 1-8-ig. Nem fog semmi változni)

The Critic 2019.05.27. 18:01:41

@Macropus Rufus: Az egészen az elvét nem érted szerintem. A SW minden része úgy lett "kitalálva", hogy a sokszínűség uralja a cselekményt és a karakterek kiválasztását. Azaz a hősök és felkelők ezernyi fajból kerülnek ki, így nem hogy a bőrszín, de egyenesen a faj sem számít az égvilágon semmit. A jedik közt is rengeteg akad, aki nem ember. Ez pont ellentétes bármiféle nacionalizmussal, hiszen a sokszínűséget hirdeti. Az, hogy csak két színesbőrű főszereplő van, teljesen irreleváns onnantól kezdve, hogy tengernyi-féle faj vesz részt a birodalom elleni harcban.

Ami a nőket illeti: a felkelők vezetői közt több is akad, sőt a kulcskarakterek is nők, mint Leia, Jyn Erso vagy Rey. Az egyik női tábornok, Holdo admirális életét áldozza a többiekért (VIII. rész), sőt helyettese is nő, aki később is fontos szerepet tölt be a vezetésben. Tetszik vagy sem, de egyre több a női karakter.

segar 2019.05.27. 21:39:45

@Critic.: "A jedik közt is rengeteg akad, aki nem ember" - és a vérükben (vagy miben...) ott szaladgálnak a midikloriánok, mi? Oszt mégis hogy? Az ősrobbanás lehet az oka, ide-oda beszédült belőle egy-két raklapnyi. :P
___
Amúgy persze, az a szép, ha a nők is teret kapnak. Mert ez a mai kultúra része. DE ez nem tévesztendő össze az ún. "biológiá"-val. Mert az némileg régebb óta van, mint a gender-korszak... És a természet más-más szerepet adott a nemeknek. Ezen nincs mit vitázni.
___
(Mondjuk abban a "természet"nevűben ún. "egyenlőség" sincs sehol. Ezt csak a fogyasztói társadalom engedheti meg magának, amíg van kőolaj.) :|

The Critic 2019.05.27. 21:55:15

@segar: Ki-Adi-Mundi például jedi mester és a jedi tanács tagja, mégsem ember, hanem Cerean. Bővebben: hu.wikipedia.org/wiki/Ki-Adi-Mundi

BrianZ 2019.06.11. 13:42:33

@midnight coder: Pénzért adta, meg ha jól hallottam, kikötötte, hogy ebben a hetedik részben végre haljon már meg.
süti beállítások módosítása